Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Beveren wil masterplan voor Groothuiswijk in Verrebroek

De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH) schrijft in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een studieopdracht uit voor de uitbreiding en herontwikkeling van de Groothuiswijk in Verrebroek (Beveren).

Beveren wil masterplan voor Groothuiswijk in Verrebroek (12)
Het projectgebied situeert zich in het binnengebied begrensd door de Pastoor Jasparsstraat, de Rijkstraat, de Walestraat en de Sint-Laurentiusstraat. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be.
 
Concreet gaat het om een bestaande woonwijk van vijftig grondgebonden sociale woningen, met aanpalend een nog onbebouwd terrein gelegen in een woonuitbreidingsgebied van ongeveer 5 ha. De wijk werd gebouwd omstreeks 1970. De woningen zijn nog bewoonbaar en te renoveren naar de energiestandaard E60. Het is onduidelijk of deze woningen ook de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, kunnen waarmaken.
 
Hoewel Verrebroek een buitengemeente is, betreft het hier een gegeerde ligging en is de haven als directe buur een troef inzake werkgelegenheid. In het verleden werd een verkavelingsplan opgemaakt voor het aanpalende woonuitbreidingsgebied, maar dit voorzag een bebouwing met een honderdtal rijhuizen en halfopen bebouwing.
 
De GMH stapt af van dat plan en wil op deze terreinen een woningmodel met toekomst ontwikkelen. Dit betekent compacte volumes en gestapelde woningen, met een casco dat een lange levensduur heeft. Er wordt gezocht naar een mix van woninggroottes en een concept dat aanpassingen in de toekomst mogelijk maakt.
 
Er wordt een compacte bebouwing beoogd, met drie of vier bouwlagen, waardoor eenzelfde aantal woningen door hun geringe voetafdruk slechts een kwart of maximaal een derde van het gebied innemen. Daardoor zal er finaal open ruimte beschikbaar blijven voor landbouw en/of tuinbouw in korte keten.
 
Alleen om een innovatief, CO2-neutraal woonmodel ingang te doen vinden is het bebouwen van een greenfield nog aanvaardbaar. De bedoeling is hier een woonensemble te creëren dat ertoe bijdraagt om Vlaanderen klimaatneutraal te maken.
 
Het masterplan moet ook een fasering mogelijk maken, waarbij in eerste instantie een fase van maximaal vijftig woningen wordt uitgevoerd. Die fase moet ook een eindfase kunnen zijn. Het concept moet tevens model kunnen staan voor de vervanging van de bestaande vijftig huizen, indien op termijn de vervanging ervan op deze locatie nog aangewezen is.
 
Dit nieuwe woonmodel vraagt om een ‘dorpsstedelijke’ architectuur die probeert de noodzakelijke densiteit te vertalen naar de kwaliteiten en charmes van het wonen in een dorp. De ontwerpers krijgen de opdracht om de hogere dichtheid te verzoenen met de schaal en de morfologie van het polderdorp, en zo een positieve bijdrage te leveren aan de identiteit van Verrebroek.
Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde

Open oproep 

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een nieuwe open oproep voor tien studieopdrachten en de opmaak van masterplannen. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten