Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bilzen bouwt een nieuwe brandweerkazerne

De brandweerzone Oost-Limburg krijgt een nieuwe kazerne. De toekomstige uitvalsbasis van de brandweerdienst wordt gebouwd aan de Linnerbocht vlakbij de Alden Biesensingel. De kostprijs van de nieuwe brandweerkazerne wordt geraamd op 3,75 miljoen euro. De vergunningsaanvraag is ingediend en het openbaar onderzoek loopt tot en met april. In principe kunnen de werken in mei beginnen. De nieuwe brandweerkazerne is ontworpen door architectuurkantoor BURO B uit Genk. Het complex omvat onder meer een ruime stelplaats voor de voertuigen en een administratief gebouw voor de ambulancedienst.

Bilzen bouwt een nieuwe brandweerkazerne
BURO B

De maximumcapaciteit van het huidige gebouw aan het Begijnhof is bereikt en de ligging in het centrum maakt vlot uitrukken niet altijd even evident. De twee verouderde kazernes in Bilzen en Hoeselt maken nu plaats voor één centrale en moderne infrastructuur. De brandweerzone Oost-Limburg krijgt voor de bouwgrond van de stad Bilzen een kosteloos opstalrecht voor 99 jaar. De ligging van de nieuwe brandweerkazerne is ideaal, centraal tussen Bilzen en Hoeselt. Daardoor zullen de aanrijtijden gevoelig verkorten. 

De verkeerssituatie ter hoogte van de nieuwe kazerne wordt wel  nog onderzocht. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer wordt bekeken hoe het kruispunt van de N700 met de Linnerbocht bij de kazerne kan worden verbeterd in functie van de kazerne en de uitrijdende voertuigen. Ook de vrijwilligers moeten bij een oproep de site zo veilig en snel mogelijk kunnen bereiken, zonder tijdverlies aan de verkeerslichten. Wellicht zal worden gewerkt met slimme verkeerslichten, aanpassingen aan de afslagstroken of een bypass.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten