Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Binnenhof wacht sobere renovatie

De Nederlandse regering wil het Binnenhof in Den Haag in één keer renoveren. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken krijgen 5,5 jaar onderdak in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. Een zo sober mogelijke renovatie kost maximum 475 miljoen '. Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dan zou de renovatie 125 miljoen ' duurder zijn, 13 jaar duren en grote risico's opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen.

Binnenhof wacht sobere renovatie

De renovatie is dringend nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants. Na de renovatie voldoet het complex weer aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn.

Tegenvallers

De kosten van maximum 475 miljoen ' zijn getoetst door onafhankelijke experts. Die vinden de raming realistisch. Dit is inclusief een post 'onvoorzien' van 20% om onverwachte tegenvallers op te vangen. Die post mag niet worden gebruikt om de sobere renovatie toch weer uit te breiden met extra voorzieningen. Als de post 'onvoorzien' niet nodig blijkt, valt de renovatie goedkoper uit.

De renovatie kan in 2020 starten. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, blijft het publiek welkom tijdens openbare vergaderingen en rondleidingen.

Prinsjesdag

Tegelijkertijd gaat het Binnenhof niet helemaal op slot. De Ridderzaal gaat elk jaar open voor Prinsjesdag. Daarnaast zoekt het Nederlandse Rijksvastgoedbedrijf naar mogelijkheden voor het publiek tijdens de renovatie, zoals een informatiecentrum of een luchtbrug over het Binnenhof heen.

De renovatie kan in 2020 starten.

Sinds de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1992 is alleen klein onderhoud uitgevoerd aan de gebouwen en installaties van het Binnenhof. Slechts enkele bijzondere plekken ondergingen sindsdien een grote ingreep, zoals de plenaire zaal van de Eerste Kamer in 1994. Inmiddels vragen de gebouwen dringend om een grondig onderhoud en bouwkundige en installatietechnische ingrepen om ze in goede staat te houden of weer te brengen.

Brandveiligheid

Het Binnenhof is continu in bedrijf. Vandaag zijn er regelmatig technische storingen door het uitvallen van installaties die ver voorbij hun technische levensduur zijn. Zonder renovatie worden dat er meer. De bedrijfsvoering is dus in het geding. Ook moet de brandveiligheid van de gebouwen beter. Zo vormen overvolle kabelgoten ' waar elektriciteitskabels doorheen lopen - en lekkages nabij blootliggende bedradingen brandgevaar. De brandmelders en vluchtwegen zijn in orde. Bij brand is tijdige evacuatie van mensen dus mogelijk. Het eeuwenoude monument loopt echter risico op onherstelbare en grote schade door het ontbreken van brandcompartimentering.

Ook bouwmaterialen, zoals asbest in delen van panden, vormen een probleem. Andere soorten gebreken zijn lekkende daken, betonrot, vochtige ruimten, roestvorming, loslatende geveltegels en slechte kozijnen. Lapmiddelen gebruiken is geen optie meer. Een duurzame en integrale aanpak is nodig.

Herstart

Al eerder bleek uit gesprekken tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de gebruikers van het Binnenhof dat iedereen de noodzaak van de renovatie inziet. Dat resulteerde eind 2010 in een intentieovereenkomst tussen alle partijen. De renovatieplannen stagneerden hierna echter, vooral vanwege verschillen van inzicht over de reikwijdte van de werkzaamheden. Bovendien was er niet genoeg geld beschikbaar. Ondertussen heeft het project een herstart gemaakt en heeft het kabinet gekozen voor een sobere renovatie waarbij het Binnenhof in één keer wordt gerenoveerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten