Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Blaarmeersen verwelkomt skatepark

Na een intensief participatief traject heeft ontwerpbureau Carve het voorontwerp voor het skatepark Blaarmeersen voorgesteld. Het plan werd enthousiast onthaald door de skate community, slechts enkele details moeten nog worden scherpgesteld. In september wordt het bestek uitgeschreven voor de aanbesteding van de opdracht.

skatepark

De stad Gent wil in de Blaarmeersen, tussen het Huis van de Sport en de Topsporthal, het best uitgeruste skatepark van het land bouwen met een totale oppervlakte van 3.000 m². De opdracht om een voorontwerp uit te tekenen voor het nieuwe skatepark aan de Blaarmeersen werd eind april gegund aan het Nederlandse Carve. Samen met de stad Gent en Farys zette het ontwerpbureau een inspraaktraject op om de skategemeenschap tte betrekken bij de ontwikkeling van het ontwerp.

Via verschillende kanalen verzamelde Carve input van Gentse skaters. Zo werden in mei en juni drie participatiemomenten georganiseerd, waarbij het mogelijk was van gedachten te wisselen met de ontwerpers. De stad Gent lanceerde ook een online enquête om te polsen naar de precieze voorkeuren van de skate community. Daarnaast werd opgeroepen om via de Facebook-pagina Skatepark Blaarmeersen inspiratiebeelden en referenties te delen.

“De inspraakmomenten waren zeer waardevol. Er was veel volk aanwezig en iedereen kon zijn of haar ongezouten mening, suggesties en opmerkingen kwijt. De expertise rond hoe een skatepark er moet uitzien is aanwezig bij de Gentenaar, het is dan ook logisch dat we er gebruik van maken”, zegt schepen van Sport Resul Tapmaz.

Zes vlakken

Het skatepark is opgebouwd uit zes verschillende vlakken, met elk zijn eigen thema:

  • Het eerste vlak is gereserveerd voor het gebouw dat in een tweede fase een invulling krijgt;
  • Het tweede vlak omvat street obstacles zoals quarters, een funbox met rails, chinabanks, sloped ledges en stairs;
  • Een derde vlak is ingericht als skateplaza: hier zijn lagere obstakels met manual pads, curbs, ledges, rails en trappen;
  • Het vierde en vijfde vlak overlappen elkaar en zijn voorzien van een bowl met hips en corners met ook nog wat streetelementen en een kids area. In de kids area zijn de wat kleinere street obstacles te vinden en een brede quarter om snelheid te kunnen maken;
  • Een zesde vlak is ingericht als freerun area met betonnen obstakels van verschillende hoogtes, verbonden met stalen buizen.

Alle vlakken grenzen aan een groot vrij grondvlak. Door gebruik te maken van de vele banks en quarters is het mogelijk om door het hele park heen verschillende lines te rijden. Via verschillende paden is het skatepark vlot toegankelijk, er zijn fietsparkeerplekken, zitplekken en vuilnisbakken voorzien.

Ook in het verdere parcours wil de stad Gent de skate community nauw betrekken. Van zodra de uitvoerder van het ontwerp is aangesteld, zal er een ontmoeting plaatsvinden met de Gentse skaters. Er zullen ook verschillende werfbezoeken zijn om de ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen.

Deze maand wordt het bestek voor de design & build-opdracht gemaakt. In oktober wordt de projectpartner aangesteld, waarna de opmaak van het detailontwerp start. De bouwaanvraag wordt wellicht in december ingediend, zodat de werken in het voorjaar van 2018 kunnen starten.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten