Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Boorkop perst riool duurzaam onder Oosterring in Genk

Bij de aanleg van een nieuwe verzamelriool van Aquafin van Zutendaal naar Genk-Zuid, start is een spectaculaire fase gestart. Een boorkop met een diameter van maar liefst 2,5 meter perst de rioleringsbuis onder de Oosterring. Niet alleen de grootte van de persing, ook de aandrijving ervan door netstroom in plaats van milieubelastende dieselgeneratoren, maakt deze bouwwerf uniek.

BKBC - 2024-10-07T092844.405
Aquafin

De nieuwe collector komt op zes meter diepte en moet de Oosterring dwarsen. Aannemer BESIX Infra voert de werken uit en werkt samen met de Tijdelijke Maatschap Smet Tunneling -Kboringen voor de doorpersing van de collector. Een boring met een boorkop van 2,5 meter is zeldzaam in Vlaanderen. De boorkop is neergelaten in één van de twee diepe bouwputten die eerder werden klaargemaakt. De eigenlijke boring duurt twee à drie weken.

In dit project koos Smet Group voor een tijdelijke aansluiting op netstroom. Daardoor wordt de uitstoot van dieselgeneratoren, die voor deze werf werd geschat op 1.200 ton CO2, vermeden. Wouter Roels, area manager van Smet-Tunnelling: “Wij vinden het onze plicht om alternatieven voor dieselgeneratoren te zoeken en dat kan bijvoorbeeld zoals hier door te opteren voor vaste stroom. Op die manier kunnen wij onze ecologische voetafdruk verkleinen.”

Bij het boren komt er bentonietslib vrij. Dat wordt ter plaatse ontwaterd. Het restwater wordt opnieuw gebruikt voor de boring en het restproduct wordt gebruikt als vulmateriaal. 

BKBC - 2024-10-07T092905.094
Aquafin
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten