Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bourgeois keurt beheerplan van de Vooruit goed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft zopas het Beheerplan Onroerend Erfgoed van het Kunstencentrum Vooruit in Gent goedgekeurd. De erkenning is een belangrijke stap in het langetermijnproces om broodnodige restauraties aan het historische monument te kunnen uitvoeren.

Vooruit Gent2

Bourgeois had lof voor de aandacht die Vooruit heeft voor het behoud van het unieke patrimonium en de inspanning die geleverd worden om binnen dit erfgoedkader een hedendaagse werking uit te rollen. De Vooruit is een levendig kunstencentrum in een historisch monument. Voor heel wat Gentenaars, studenten en bezoekers van de stad is Vooruit een plek voor ontmoeting, kunst, debat en feest. Omdat zoiets veel vraagt van een gebouw, zet Vooruit in op een langetermijnvisie met oog voor de waardevolle erfgoedwaarden. Die visie is te vinden in het Beheerplan Onroerend Erfgoed. Dit plan is een langetermijnvisie waarbij alle onderhouds- en restauratiewerken tot 2040 in kaart zijn gebracht.

Nu het Beheerplan is goedgekeurd, kan Vooruit aan de Vlaamse regering een meerjarige premieovereenkomst vragen om het plan effectief uit te voeren. De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed vindt de vraag alvast legitiem en moedigt Vooruit aan om zijn patrimonium voort goed te beheren.

“Al meer dan een eeuw drukt Vooruit zijn stempel op het Gentse en Vlaamse cultuurlandschap en sinds twee jaar erkent de Vlaamse regering Vooruit als Vlaamse Kunstinstelling. Maar Vooruit is ook één van onze topmonumenten, een prachtig staaltje Vlaams vakmanschap. De voorbije jaren heeft Vooruit altijd, met steun van de Vlaamse regering, ingezet op permanent onderhoud en zodra het nieuwe Onroerenderfgoeddecreet werd goedgekeurd, heeft vzw Vooruit gewerkt aan een beheerplan. Hierdoor zal het in de toekomst eenvoudiger worden om restauratiepremies te vragen en verzekeren we dat Vooruit ook in de toekomst zijn voorbeeldfunctie als monument van en voor het volk kan blijven vervullen”, stelt Geert Bourgeois.

In een volgende stap zal Vooruit in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed een dossier opstellen in lijn met het Onroerenderfgoedbesluit. Dat wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse regering die de eindbeslissing neemt. “Hierdoor kan Vooruit haar werken goed plannen, met de zekerheid wanneer welk bedrag wordt toegekend”, aldus de minister.

Als de steun van de overheid er komt, kan Vooruit de grandeur van het gebouw, de typische decoratie en het ingenieuze, vooruitstrevende vakmanschap van de oorspronkelijke architect Ferdinand Dierkens de komende jaren goed beheren. Bovendien wordt het zo mogelijk om herstellingen aan het dak, de gevels en het schrijnwerk te doen. Vooruit zal hiervoor samenwerken met Wouter Callebaut, de restauratie-architect die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het beheerplan.

“Dat minister Bourgeois ons Beheerplan Onroerend Erfgoed bekrachtigt, is een belangrijke stap in het restauratie-traject van Feestlokaal Vooruit. Van 1980 tot 2000 deden we al een aantal grote herstellingswerken, maar daarmee is de kous niet af. We willen het erfgoed ook vandaag en in de toekomst duurzaam beheren. Dankzij het positieve signaal van de minister zijn we een grote stap dichter bij het veiligstellen van ons erfgoed voor de toekomst”, besluit Stefaan De Ruyck, algemeen directeur van Vooruit.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten