Bouw Groen Zuid zit op schema
Projectontwikkelaar en stadskernbouwer Cores Development stelde eind 2011 de nieuwe woonwijk Groen Zuid in Hoboken voor: een uniek voorbeeld van stadskernvernieuwing waarbij het accent ligt op betaalbaar wonen in een groene omgeving. De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde mocht een tijdje geleden de symbolische eerste steen leggen van dit voor Hoboken belangrijke woonproject. Momenteel zijn nog slechts 5 woningen te koop op een totaal van 38 woningen en van de appartementen werd reeds 75% verkocht. De eerste bewoners worden in 2017 verwacht.
De bouw van het woonproject Groen Zuid startte in februari. Tijdens de eerste bouwfase worden twee bouwblokken opgetrokken met 171 wooneenheden, waarvan 38 woningen, 131 appartementen en twee handelspanden. De grond- en funderingswerken van fase 1 zijn al afgerond en de ruwbouwwerken zijn in uitvoering.
'De ruwbouw van de volledige eerste fase zal in de zomer van 2016 klaar zijn, om vervolgens de blokken wind- en waterdicht te maken en de verdere afwerking te realiseren. Zonder weerverlet zullen de eerste woningen van Groen Zuid in het voorjaar van 2017 opgeleverd worden', vertelt Tim Jacobs, projectleider bij Vanhout.
Betaalbaar
Het totale project bestaat uit 480 betaalbare wooneenheden met een divers karakter. Zo zijn er op Groen Zuid zowel rijwoningen met drie slaapkamers en een tuintje als ruime herenhuizen, appartementen met één of twee slaapkamers, maar ook ruime (park)appartementen met drie slaapkamers en een groot terras. Alle woningen zijn divers inzake oppervlakte en indeling. Bovendien kan aan alle woongelegenheden de optie Assisted Living gekoppeld worden.
'Groen Zuid is het prototype van verdichting buiten de ring, namelijk hoge kwaliteit, maar toch betaalbaar, dicht bij de stad en toch groen. Voor Hoboken is de bouw van Groen Zuid een grote troef. Op die manier krijgen jonge gezinnen, senioren en alleenstaanden de kans om een eigen woning te kopen in onze stad', zegt schepen Rob Van de Velde.
Gemengd publiek
Het gevarieerde aanbod resulteert in een divers koperspubliek dat de buurt een natuurlijke mix verleent: van starters op zoek naar een eerste eigen woning tot senioren voor wie hun huidige woning te groot is geworden. Jonge gezinnen die uit de binnenstad vertrekken omdat ze verlangen naar de rust en het groen van de buitenwijken vinden hier hun ideale woning zonder Antwerpen te verlaten. Dichtbij de stad en dichtbij de randgemeenten.
'Voor jonge gezinnen is Groen Zuid de ideale woonplaats: de wijk is rustig, autoluw en de kinderen beschikken er over een speeltuin in het park. Met de semi-publieke binnentuinen hebben ze een veilige speelruimte die zelfs afgesloten kan worden. Anderzijds zal Groen Zuid ook mensen van buiten Antwerpen aantrekken die meer stedelijkheid opzoeken, maar toch het groen niet willen opgeven', aldus Peter Leyssens, gedelegeerd bestuurder van Cores Development.
Ook de bereikbaarheid van het gebied is een echte troef. Het treinstation Hoboken Polder en de tramhalte aan de Kioskplaats liggen op vijf minuten wandelen. Met de fiets ben je op minder dan een halfuur in het centrum van de stad. Een nieuw fietspad doorkruist de wijk van Noord naar Zuid en sluit aan op de populaire Jef Van Linden-fietsroute langs het spoor. Zo opent de wijk zich naar de buurt en de stad.
Groen Zuid legt de nadruk op betaalbaar wonen in een groene omgeving en toch vlakbij de stad. Met Groen Zuid creëert Cores Development een nieuwe wijk die inspeelt op het gemeenschapsgevoel van de samenleving. Er werd gewerkt met een gemeenschappelijke tuin, die semipubliek is en 's avonds afgesloten kan worden, maar die vooral een sociale uitbreiding moet vormen op de private tuinen. De collectieve binnentuinen worden gedeeld en beheerd door de gemeenschap van eigenaars. Het logo van Groen Zuid is een groene hand. Groene vingers die van het nieuwe buurtpark door de wijk lopen, bepalen de structuur van de nieuwe wijk en maken een groene connectie met de straten rondom.
Diversiteit
Groen Zuid straalt een en al diversiteit uit. De appartementen en woningen zijn niet allemaal apart gegroepeerd, er is bewust gekozen voor een mix. Om extra verscheidenheid in de nieuwe stadswijk te brengen, ging Cores Development in zee met Crepain Binst Architecture (CBA), Meta Architectuurbureau, STAM Architecten en BOB 361 Architects. Om een eenheid te behouden, neemt CBA het supervisorschap op zich. CBA waakt over de uitvoering van het beeldkwaliteitspan en is zeer enthousiast over dit woonproject.
'Groen Zuid is een project dat we als architectenbureau koesteren. We willen aansluiten op de bestaande morfologie van de buurt. Daarom werd bij Groen Zuid gekozen voor een vooruitstrevende aanpak: een mix van verschillende typologieën, die niet netjes van elkaar gescheiden worden, maar optimaal gecombineerd worden', vertelt Luc Binst van CBA.
Ook de groenvoorziening en duurzaamheid is vooruitstrevend: er is veel open ruimte met private tuinen, gemeenschappelijke groene binnengebieden en een ruim buurtpark. 'Iemand die in de stad wil wonen, kiest voor een goed voorzieningen- en activiteitenaanbod en een uitgebreid pallet aan alternatieve vervoerswijzen. Maar vaak betekent stedelijk wonen ook minder privacy. Groen Zuid bewijst dat deze kwaliteiten wel hand in hand kunnen gaan. De private tuinen worden uitgebreid met een semi-publieke tuin en een open park', geeft Evert De Baere, landschapsarchitect bij Stramien, nog mee.