Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bouw nieuw hoofdkantoor Defensie start eind 2024

Het consortium Be Defence, bestaande uit de aannemers BAM, Jan De Nul, Eiffage en Cegelec, de architecten Assar Architects, ArtBuild en ANMA en het studiebureau VK Architects+Engineers, hebben het contract voor de bouw van het nieuwe hoofdkwartier voor Defentie binnengehaald. Be Defence zal instaan voor het ontwerp, de realisatie en het technisch onderhoud van de infrastructuur gedurende twee jaar. De kostprijs van de opdracht bedraagt 499 miljoen euro. Toen de regering in 2018 besliste om een nieuw onderkomen voor Defentie te bouwen, werd het totaalbedrag nog geraamd op 175 miljoen euro. De flinke prijsverhoging wordt onder meer toegeschreven aan de bijkomende inspanningen voor duurzaamheid, de toegenomen veiligheidseisen en de duurdere bouwmaterialen.

Bouw nieuw hoofdkantoor Defensie start eind 2024 (3)
Consortium Be Defence / Assar Architects - ArtBuild – ANMA

Het gebouw wordt opgetrokken op een terrein van 11,4 hectare dat deels gelegen is op de oude NAVO-site in Evere en deels op het huidige kwartier Koningin Elisabeth. De nieuwbouw biedt plaats aan 4.000 personeelsleden en moet de versleten en energieverslindende huisvesting van de generale staf vervangen. Die zit momenteel verspreid in verschillende gebouwen. Ook de militaire inlichtingendienst ADIV en het Cybercommando krijgen er onderdak. Er worden tevens een kinderdagverblijf, een personeelsrestaurant, een binnensportruimte, kleedkamers en douches voorzien. Langs de Leopold III-laan komt een voor het publiek toegankelijk conferentiecentrum met een grote zaal voor 300 personen en enkele kleine vergaderzalen. De komende maanden worden de vergunningsaanvragen ingediend. Eind 2024 zullen de werken beginnen en in 2027 moet het grootste deel gebruiksklaar zijn.

Bouw nieuw hoofdkantoor Defensie start eind 2024 (1)
Consortium Be Defence / Assar Architects - ArtBuild – ANMA
Bouw nieuw hoofdkantoor Defensie start eind 2024 (2)
Consortium Be Defence / Assar Architects - ArtBuild – ANMA
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten