Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bouw nieuw Kortrijks woonzorgcentrum start eind dit jaar

De Kortrijkse Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurde zopas de aanbesteding goed voor de bouw van een nieuwe zorgcampus aan de Condédreef. Er komt een nieuwbouw met een woonzorgcentrum met 132 kamers. Centraal in het concept staat het werken met acht kleinschalige leefgroepen. De bouwkost wordt geraamd op 25 miljoen €. De totale kostprijs ligt met ruim 32 miljoen nog een stuk hoger. De plannen werden getekend door Assar Llox Architects.

Bouw nieuw Kortrijks woonzorgcentrum start eind dit jaar

“De opdeling in acht leefgroepen is van bij het begin van het project (eerste beslissing in OCMW raad van 2014) het uitgangspunt geweest en we zijn hier nu nog meer van overtuigd door de coronacrisis. De verspreiding van virussen kunnen we beter vermijden en onder controle houden in woonzorgcentra die op deze manier werken en waarvan de inrichting hierop is afgestemd”, zegt schepen van Zorg Philippe De Coene.

“Voor de bouw en inrichting van nieuwe woonzorgcentra vertrekken we nu steeds van het principe van kleinschalig genormaliseerd wonen. Dit wil zeggen dat de kleine groepen bewoners leven op het tempo van een echt huishouden, met een eigen kook- en leefruimte. Kleine leefgroepen bieden heel wat voordelen: een huiselijke sfeer, de mogelijkheid om mensen op basis van specifieke zorgnoden te groeperen (bv. mensen met fysieke zorgnoden, mensen met dementie, …), verspreiding van ziektes als het coronavirus tegengaan, enz. Anderzijds is er een zekere schaalgrootte nodig om efficiënt te kunnen werken en de financiële leefbaarheid van het woonzorgcentrum te garanderen. Door te werken met acht leefgroepen (4 van 16 en 4 van 17 kamers) met een eigen toegang, combineren we de voordelen van kleinschaligheid met die van grootschaligheid.”

Er wordt veel aandacht besteed aan lichtinval en het contact met buiten. Er komen 183 zonnepanelen op het dak, er komt een zonneboiler en een warmtepomp en er worden groendaken aangelegd. Van zodra mogelijk kan de nieuwbouw voor de verwarming worden aangesloten op het Kortrijkse warmtenet dat vanuit Kortrijk Weide wordt uitgebouwd.

Zorgcampus Condédreef

De nieuwe zorgcampus omvat behalve een woonzorgcentrum ook een dagverzorgingscentrum, een lokaal dienstencentrum en een voorschoolse kinderopvang. De werken zouden in september kunnen toegewezen worden, zodat ze eind dit jaar van start kunnen gaan. De nieuwbouw zal dan klaar zijn tegen mei 2024 en de omgevingsaanleg (met o.a. twee nieuwe parken) tegen begin 2025. Met een budget van 32,8 miljoen € (de bouwkost zelf wordt geschat op 25,2 miljoen €) is het het grootste investeringsproject uit het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Kortrijk en het OCMW.

De inplanting van de nieuwbouw werd aangepast na overleg met de buurt. “Door de coronacrisis kon de eind maart geplande bewonersvergadering niet doorgaan maar we blijven de buurt volop betrekken bij het project. Er worden maatregelen genomen om de hinder te beperken voor de buurt: een werfcharter met de aannemer, bouwwerf en bijhorende voertuigen worden volledig op de site zelf georganiseerd, een wielwasinstallatie om smurrie op de weg te vermijden, enz.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten