Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bouw nieuwe Europese school in Haren in voorbereiding

Het administratieve dossier voor de bouw van een gloednieuwe Europese school in het Brusselse Gewest wordt momenteel opgesteld en zal daarna voor akkoord voorgelegd worden aan de federale ministerraad. De bouwwerken zullen ongeveer drie jaar in beslag nemen.

Bouw nieuwe Europese School in Haren in voorbereiding
De school zou in 2027 de deuren moeten openen, maar de start van de bouw zal afhangen van de snelheid waarmee de nodige goedkeuringen en vergunningen zullen worden toegekend.
 
De bouw van de definitieve vijfde Europese School in het Brusselse Gewest wordt voorzien op de voormalige site van het NAVO-hoofdkwartier aan de Leopold III-laan in Haren. De nieuwe school zal plaats bieden aan 2.500 tot 3.000 leerlingen van de kleuterschool, de lagere en de middelbare school.
 
In afwachting van de bouw van een definitieve Europese School werd de voorbije maanden in sneltempo een tijdelijke school met een capaciteit van 1.500 leerlingen gerealiseerd, eveneens op de voormalige NAVO-site. De werken begonnen in maart 2021 en het complex was begin september klaar voor de opening van het nieuwe schooljaar.
 
De tijdelijke school werd binnen een onwaarschijnlijke korte termijn gerealiseerd via een dbm-opdracht (design, build, maintain). Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij een of meer privépartners instaan voor het ontwerp, de bouw, en het onderhoud van het gebouw. De realisatie van dit project gebeurde dankzij de uitstekende samenwerking tussen de Europese Scholen, de aannemers Denys en Jan Snel, Abscis Architecten en de stedenbouwkundige vergunningsdienst van Urban.Brussels.
 
De tijdelijke Europese school bestaat uit 521 prefabgebouwen (klaslokalen) die aan de eisen van een Europese School beantwoorden. De eerste prefabgebouwen werden begin april 2021 aangeleverd en de oplevering van de school verliep in twee fasen.
 
Op 3 september werden het gelijkvloers, de eerste verdieping en de keuken opgeleverd, zodat de Europese scholen konden starten met de inrichting van deze ruimten, die plaats bieden aan 600 leerlingen.

Midden november 2021 worden de tweede verdieping en de sportzaal opgeleverd, evenals de zonnepanelen op de daken, zodat de school haar volle capaciteit voor 1.500 leerlingen kan bereiken.
 
Op de daken komen 833 zonnepanelen, verspreid over een oppervlakte van 1.560 m². De panelen produceren ongeveer 260.000 kWh en zullen de CO2-uitstoot met 11 ton per jaar verminderen. Het regenwater wordt gerecupereerd in negen watertanks, goed voor 180.000 liter.
 
De tijdelijke Europese school omvat een kleuterschool voor 300 leerlingen (twee niveaus), een lagere school voor 1.200 leerlingen (vijf niveaus van elk 240 leerlingen), met inbegrip van een bibliotheek, lokalen voor het onderwijzend personeel, een psychomotoriekzaal voor de kleuters en de leerlingen van de eerste graad van de lagere school, afzonderlijke  buitenspeelplaatsen voor de kleuterschool en de lagere school, een administratief gedeelte, een ziekenboeg, technische diensten, een keuken voor het bereiden van 1.500 warme maaltijden en verschillende kantines, 30 parkeerplaatsen voor schoolbussen, 150 parkeerplaatsen voor het personeel, 150 parkeerplaatsen voor fietsen en een ‘kiss and ride’-zone.
 
De Europese Scholen ontstonden in oktober 1953 in Luxemburg op initiatief van functionarissen van de toenmalige Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) met de steun van de instellingen van die Gemeenschap en de Luxemburgse regering. Dit onderwijskundig experiment met kinderen met verschillende moedertalen en nationaliteiten naast en door elkaar, kreeg vlug vaste vorm doordat de zes betrokken ministeries van Onderwijs samenwerkten wat betreft de leerplannen, de aanstelling van leraren, de inspectie en de erkenning van de bereikte niveaus.
 
Door de ondertekening van het protocol in april 1957 werd de Luxemburgse School de eerste officiële Europese School en het eerste Europese Baccalaureaat werd er georganiseerd in juli 1959. Het diploma voldeed aan de fundamentele toelatingsvoorwaarden van alle universiteiten van de lidstaten en werd als zodanig erkend. De tweede Europese school werd in Brussel gebouwd.
 
Door het succes van dit onderwijsexperiment drongen de Europese Economische Gemeenschap en Euratom aan op de uitbouw van meerdere Europese Scholen. Tegenwoordig zijn er dertien Europese Scholen in zes landen (België, Italië, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Nederland) met in totaal ongeveer 27.000 leerlingen.
 
In België staat de Regie der Gebouwen in voor het bouwen van Europese scholen en voor het uitvoeren van onderhoud in die scholen. Er zijn reeds vijf Europese scholen in België waarvan vier in Brussel en één in Mol. De meest recente Europese School in België opende in 2012 in Laken en biedt ruimte aan 2.500 kinderen. Er is nood aan een vijfde Europese School in het Brusselse Gewest door plaatsgebrek in de vier andere Europese Scholen in het gewest.

Technische fiche

• Tijdelijke Europese School
• Eigenaar: Belgische Staat
• Bouwheer: Regie der Gebouwen
• Gebruiker: Europese Scholen
• DBM-consortium:
- Design: Abscis Architecten
- Build: Denys nv – Jan Snel nv
- Maintain: Denys Support nv
• Bebouwde oppervlakte voor de tijdelijke school: +/- 12.000 m²
• Duur van de werken: maart 2021 - september 2021
• Kostprijs van de werken: circa 25,5 miljoen €, btw inbegrepen
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten