Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bouw nieuwe gevangenis Antwerpen start in november 2023

Midden november 2023 start het consortium Hortus Conclusus met de bouw van een nieuwe gevangenis op de terreinen van Blue Gate, vlakbij het Antwerpse gerechtsgebouw. De nieuwe site zal na oplevering de huidige overvolle en fel verouderde gevangenis in de Begijnenstraat vervangen.

Ontwerp zonder titel (23)
Schmitt-GlobalView

Het nieuwe arresthuis zal plaats bieden aan 440 gedetineerden, opgesplitst in een entiteit voor 330 mannen, een voor 66 vrouwen en een voor zorgbehoevenden, inclusief een psychiatrische afdeling voor 44 personen. De toegang aan de zuidelijke kant zal aansluiting geven op de Olieweg.

De bouw start midden november 2023 met een voorziene oplevering ten vroegste in 2026. De site van ongeveer 7 hectare heeft een driehoekige vorm, twee derden daarvan wordt een groenzone met 1.600 bomen. De ecologische ambities van dit project vertalen zich ook in onder meer een functionele en compacte bouw en maximaal gebruik van daglicht. Ook wordt de gevangenis aangesloten op het warmtenet van de site van Blue Gate.

De bouw van de gevangenis is een publiek-private samenwerking, waarbij de overheid samenwerkt met privébedrijven. 

  • Voor het ontwerp: Hootsmans architectenbureau BV, ARCH & TECO Architecture and Planning CVBA, Bureau Bas Smets, Ingenium. 
  • Voor de bouw: Jan De Nul NV, EEG, Envisan NV (voor de sanering). 
  • Voor het onderhoud: Jan De Nul NV, EEG en Facilicom Facility Solutions.

Deel van de stad

De ambitie van het project is om het leven in de gevangenis zoveel mogelijk overeen te laten komen met de ‘normaliteit’ van het leven in de buitenwereld, om zo een betere kans te hebben op een succesvolle herintegratie. Hiervoor is een nieuwe gevangenistypologie ontwikkeld, die inspeelt op de wens voor een humane detentie. 

Het moet als het ware een deel van de stad worden, met gebouwen op menselijke schaal, met pleinen en straten, bomen en planten. Gedetineerden wandelen door de buitenlucht van activiteit naar activiteit. De buitenruimte wordt daarbij niet meer gezien als slechts een decoratieve achtergrond, maar als een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven. Het terrein van het woongedeelte is ook met vier meter verhoogd ten opzichte van het oorspronkelijk maaiveld, zodat de gevangenismuur die de ganse site omringt, minder prominent aanwezig is voor de gedetineerden.

Een reeks uitgesproken en specifieke landschappelijke en architectonische elementen worden in stroken van oost naar west over de site verdeeld. Hierdoor ontstaat in deze richting een atmosfeer van rust en continuïteit. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten