Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bouw sportpark Montaignehof begint in 2016

Het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken (AGB) en de bouwheer-uitbater Sportoase nv hebben de overeenkomst voor de bouw van Sportpark Montaignehof getekend. Het gaat om een investering van 12,5 miljoen '. De bouw start volgend jaar, de opening van het complex is begin 2018 gepland. Het project in Lanaken wordt getekend door architectenbureau De Gregorio uit Tongeren en krijgt een tijdloze look mee. Sportpark Montaignehof wordt het belangrijkste project van de huidige legislatuur in Lanaken.

Bouw sportpark Montaignehof begint in 2016

Sportoase financiert het project en zorgt 30 jaar voor de uitbating. Het AGB Lanaken zal gedurende deze periode jaarlijks 1,1 miljoen ' betalen aan Sportoase voor de exploitatie en het onderhoud, waarvan 335.000 ' gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Netto betaalt het AGB Lanaken dus 765.000 ', waarbij de komende dertig jaar bijna 10 miljoen ' aan subsidies zullen ontvangen worden. Op het einde van deze periode wordt het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken eigenaar van het complex. Indien de gemeente dit project volledig in eigen beheer zou realiseren, was de kostprijs van investeringen en exploitatie veel hoger geweest.

De gemeente Lanaken beschikt over verschillende sporthallen. De meeste daarvan dateren uit het einde van de jaren'70, begin jaren '80 van de vorige eeuw. Inzake comfort en voorzieningen voldoen ze niet langer aan de huidige normen. Er wordt nog geïnvesteerd in deze sporthallen voor zover het mogelijk en zinvol is. Sporthal Sint-Servaes werd inmiddels al afgebroken. Het nieuwe sportpark komt naast het Heilig Hartcollege, waar momenteel al een kunstgrasveld is aangelegd. Inzake zwemmogelijkheden en sportinfrastructuur maakt het sportpark een intensieve samenwerking mogelijk met het Heilig Hartcollege en andere scholen in Lanaken. Daarmee vult de gemeente een reële behoefte in.

Het sportpark zal geschikt zijn voor verschillende sporten. Er komt een competitiesporthal (48 m x 31 m x 9 m) met een uitschuifbare tribune voor 200 toeschouwers. De sporthal kan in twee delen gesplitst worden door een oprolbare scheidingswand. Een gevechtszaal (28 m x 14 m x 4 m, opdeelbaar in twee delen met spiegelwand), een dans- en yogazaal (15 m x 15 m x 4 m met spiegelwand), een polyvalente ruimte (10 m x 20 m x 4 m, eveneens splitsbaar in twee delen), een fitnessruimte en een zwembad (25 m x 10 m) met kleuterbad en wellnessfaciliteiten. Het zwembad krijgt een beweegbare bodem.

Daarnaast is er ruimte voor zestien kleedkamers, bergingen en een vergaderlokaal. Behalve de inkomhal en de vestiaire komen er ook een ehbo-lokaal, sanitaire en technische ruimtes en een horecagedeelte van 225 m². Het sportpark wordt zodanig gebouwd dat het in de toekomst desgewenst nog kan worden uitgebreid. Dit jaar zal er tevens een tweede voetbalveld in kunstgras worden aangelegd evenals een Finse piste. Voor de omgevingswerken, de voet- en fietspaden, parkeervoorzieningren en wegeniswerken zal het AGB Lanaken een ontwerper aanstellen.

Het project wordt gerealiseerd via een pps-constructie (publiek-private samenwerking) en past in een inhaalbeweging van de Vlaamse regering om sportinfrastructuur te bouwen via alternatieve financiering. De aanbestedingsprocedure werd in opdracht van de Vlaamse overheid gevoerd door de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), waarbij het Autonoom Gemeentebedrijf opdrachtgever is van het project. De bouwwerken worden gerealiseerd door privé-partner Sportoase, die ook voor de uitbating zal zorgen.

Voor het gemeentebestuur van Lanaken was dit de best denkbare oplossing en ook de enige manier om dit project te realiseren. Sportoase nv zal het sportpark exploiteren. Contractueel ligt vast dat het sportpark 362 dagen per jaar open is. Er zullen vijftien personen worden tewerkgesteld via Sportoase, dat tevens verantwoordelijk is voor het totale onderhoud.

De Groep Sportoase wordt gedragen door twee gelijkwaardige aandeelhouders. De Groep Van Roey is actief in bouwwerkzaamheden, terwijl de andere aandeelhouder Cofely Services, onderdeel van Engie, vandaag geldt als de referentie voor geïntegreerd facilitair beheer. Ze biedt technische oplossingen aan voor de openbare en private gebouwensector, de industrie, luchthavens en datacenters. Momenteel is Sportoase reeds actief in Tongeren, Beringen, Rotselaar, Leuven, Knokke-Heist, Brasschaat-Schoten en 's-Gravenbrakel. Er zijn projecten in opbouw in Hoogstraten, Halle en Oudenaarde.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten