In The Yard verrijst naast het hoofdkantoor van bouwgroep Camino (Durabrik) langs de E40 in Drongen. Het complex omvat 5.000 m² kantoren en 2.500 m² opslagruimte. Een deel zal worden ingenomen door de eigen bedrijven van bouwgroep Camino, een ander deel zal extern verhuurd worden. De kantoren worden gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid.
Geothermie in combinatie met warmtepompen en 650 zonnepanelen met een vermogen van 250 kVA maken het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig. Waar op de daken nog plaats over is, wordt groen aangelegd. Andere duurzame technieken die in het gebouw geïntegreerd worden zijn een passieve koeling via klimaatplafonds, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een regenwateropslag met een inhoud van 20.000 l, watervrije of waterbesparende sanitaire toestellen en wadi’s voor de buffering van regenwater. Er wordt ook een systeem geïnstalleerd voor het lokaal zuiveren van het eigen afvalwater.
In The Yard omvat twee aansluitende volumes met aan de E40 een kantoortoren van vier bovengrondse verdiepingen en achteraan een loods met daarop een ring van kantoren rond een daktuin. Het parkeren gebeurt in een ondergrondse garage waar plaats is voor iets meer dan 200 voertuigen. Bezoekers kunnen voor of achter het gebouw parkeren. Er komen ook 70 fietsstelplaatsen en douche- en omkleedfaciliteiten, en zowat 50 laadpalen voor fietsen en auto’s.
“Met In The Yard willen we een nieuwe standaard in kantoorbouw zetten”, aldus Joost Callens, CEO van bouwheer Camino, die deze week het officiële startschot heeft gegeven voor de werken.
Het voorbije jaar gingen de Belgen massaal thuiswerken en velen hebben er ook de voordelen van ontdekt, maar sommigen missen toch ook het kantoor en het contact met de collega’s. In het post-coronatijdperk dringt zich dan ook een zogeheten hybridemodel op: meer thuiswerk in combinatie met een meer leefbaar kantoor. Camino bouwt met In The Yard een kantoorcomplex dat voldoet aan dat nieuwe werken.
“Met Camino willen we innovatieve woonoplossingen realiseren voor onze klanten. Toen we de kans kregen om de site naast ons hoofdkantoor in Drongen te kopen, beslisten we al snel om ook op het vlak van kantoorbouw het goede voorbeeld te geven en op deze plek het kantoor van de toekomst te bouwen. De fysieke en mentale gezondheid van de werknemers is immers zeer belangrijk voor hun welzijn én om goed te kunnen presteren. Zo zorgt voldoende daglicht ervoor dat mensen ‘s nachts beter slapen, werknemers kunnen zich op kantoor beter concentreren als er minder achtergrondlawaai is en smaakvol ingerichte werkruimtes werken stressverlagend. Met In The Yard willen we een werkplek creëren waar werknemers met plezier elke dag naar toe komen, die uitnodigt om te netwerken, om kennis te delen, om te ontmoeten en te innoveren, zelfs over de bedrijfsgrenzen heen”, zegt Joost Callens, CEO Camino.
“Met In The Yard tekenen we voor één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België. We trekken volop de kaart van innovatie en duurzaamheid. Ook de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staat centraal. Camino streeft voor In The Yard naar een WELL-standard, een certificaat dat toegekend wordt aan gebouwen waarbij grenzen verlegd worden als het gaat om de gezondheid van de gebruikers”, stelt Joost Callens.
Om dat te bereiken investeert Camino fors in een goede luchtkwaliteit door een goede ventilatie en filtratie, een optimale inval van daglicht en regelbare verlichting en thermisch en akoestisch aangename werkruimtes met veel aandacht voor ergonomie. Er zal bovendien een groot aanbod van gezonde voeding beschikbaar zijn, een bar, een bijzonder groene omgeving dankzij de 1.000 m² grote binnentuin en een padelterrein en een fitnessruimte waar de gebruikers een gezonde geest aan een gezond lichaam kunnen koppelen. Op het dak van de loods kunnen groenten en fruit worden gekweekt en is er een ‘vergaderserre’.
Het ontwerp van In The Yard werd getekend door Salens Architecten uit Brugge. Zij ontwierpen eerder reeds het kantoorgebouw van Durabrik in Drongen. Architect Olivier Salens koos voor een bijzonder flexibel ontwerp. “Bij dit project komen logistiek, kantoorruimtes, duurzame technieken, groen en sportvoorzieningen allemaal samen in een nieuwe gebouwtypologie. Duurzaam ruimtegebruik en het welzijn van de gebruiker staan in het hele project ook centraal. Het is geen typisch eenlaags industrieel volume op een volledig verhard terrein, zoals je vaak ziet op een industrieterrein. Het wordt een gebouw waarbij alle ruimte maximaal benut wordt voor bedrijfsactiviteiten door auto’s ondergronds te brengen en daken als groene verblijfsruimtes op te vatten. De centrale opening met ontmoetingsruimtes, die duidelijk te zien is als je voor het gebouw staat, vormt het kloppende hart van de site”, stelt Olivier Salens, zaakvoerder-architect Salens Architecten.
De kantoren hebben een structuur van beton terwijl de gevels uitgevoerd worden in baksteen. De centrale opening in de gevel is dan weer afgewerkt met hout. “Rond het gebouw komen 120 nieuwe bomen en ander streekeigen groen. De loods achter de kantoren krijgt gevelgroen”, geeft landschapsarchitect Steve Van Ryckeghem van Buitenruimte nog mee.
De werken zullen twee jaar duren. Bedoeling is dat de eerste bedrijven in de zomer van 2023 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe kantoren. Kandidaat-huurders kunnen kiezen voor een flexplek, co-working of meteen een halve of een ganse verdieping huren. De kantoren worden volledig bemeubeld opgeleverd. Op donderdag 20 mei wordt van 17.30 tot 19 u een webinar georganiseerd voor geïnteresseerde huurders.