“Dit levendige self-supporting ecosysteem van startende biotechbedrijven zal gebruik kunnen maken van onderzoeksinfrastructuur, core facilities en pilootlijnen op onze campus. Naast het verlenen van logistieke diensten zullen door de bio-incubator ook programma’s worden aangeboden voor het stimuleren, begeleiden en adviseren van jonge ondernemers”, verklaart VUB-vicerector Innovatie en Valorisatie Hugo Thienpont.
Het VIB heeft een samenwerkingsverband met zijn partneruniversiteiten, richt nieuwe biotechbedrijven op vanuit wetenschappelijke resultaten en techtransfer-kennis, en speelt een rol als katalysator van het lokale biotech-ecosysteem. De biotechsector ondersteunen, betekent ook meewerken aan het voorzien van de nodige infrastructuur. Al sinds het einde van de jaren ’90 is het VIB hierin actief en heeft het instituut expertise opgebouwd die het inzet om nieuwe projecten mogelijk te maken.
“Als partner in Bio Incubator Brussels zullen we niet alleen onze ervaring en expertise mee inzetten maar participeren we ook in de financiering van het project. Zo begeleiden en ondersteunen we de VUB in de uitbouw van het VUB-incubator-ecosysteem. We zijn blij dat we op deze manier samen met de universiteit een katalysator kunnen zijn voor ondernemerschap bij jong talent en bijdragen tot de verdere groei van het biotech-ecosysteem”, zegt Chief Operating Officer Wim Goemaere van het VIB.
De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de VUB-campus in Elsene krijgen met de komst van de bio-incubator een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming. De bio-incubator zal worden gerealiseerd als een onderdeel van de reconversie van de bekende studentenvoorzieningen. De VUB is reeds volop bezig met de casco renovatie van deze gebouwen. Deze renovatie wordt mee mogelijk gemaakt door de inbreng van middelen uit het Ablynxfonds. Daarna worden de rode gebouwen in erfpacht gegeven aan Bio Incubator Brussels.
Dit najaar zal de vennootschap de herinrichting tot incubatorunits met labo- en kantoorfaciliteiten opstarten. Zo zullen op het gelijkvloers zes labo-units van verschillende grootte, gaande van 70 tot 200 m² oppervlakte worden gerealiseerd, met gedeelde faciliteiten zoals een inkom, labokeuken, afvalhaven en een sociale ruimte die interactie tussen de bedrijven moet bevorderen.
Op de verdieping komen kantoren en gedeelde vergaderzalen. De verschillende units kunnen volledig onafhankelijk van elkaar functioneren maar kunnen ook flexibel aan elkaar geschakeld worden indien meer ruimte nodig is. Begin 2024 nemen de eerste twee starters hun intrek in de gebouwen.
Naast de VIB-VUB faciliteit voor Biologische Cryo-elektronenmicroscopie (BECM) en het Circular Retrofit Lab, het demonstratielabo voor 'circulair bouwen’, volgt nu dus ook een bio-incubator. In de plannen zitten ook de bouw van een cleanroom voor de ontwikkeling van nieuwe microfluidics- en microreactortoepassingen, een micro-brouwerij en een zuurdesem bakkerij.
“Ons onderzoekscentrum investeert inkomsten uit succesvolle spin-off-activiteiten opnieuw in startende bedrijven en dragen wij bij tot een toekomstgerichte campusontwikkeling. Deze plek, waarbij academisch onderzoek en startende bedrijven (letterlijk) heel dicht bij elkaar zitten, zal ook een positieve impact hebben op ons onderzoek en dat van onze collega’s”, stelt professor Jan Steyaert van het VIB-VUB centrum voor Structurele Biologie.
De nieuwe bio-incubator zal op termijn aansluiting vinden bij een grotere bio-incubator die de VUB en het VIB plannen op het VUB-Researchpark in Zellik. Zo kunnen de startende bedrijven in een latere fase doorstromen naar aangepaste infrastructuur in een breed innovatief eco-systeem.
De nieuwe invulling van bestaande gebouwen past tevens perfect in het VUB-kernthema Re-Use, waarbij de VUB als maatschappelijk verantwoorde kennisinstelling en ‘urban engaged university’ haar bouw- en onderzoeksprojecten op een ecologisch bewuste manier aanpakt.