Bouwsector kreunt onder te snelle verstrenging van eisen
“Honderdduizend bouwers lappen de isolatieregels aan hun laars”, kopten enkele kranten vorige week. Een overdreven stelling, vinden architecten. De meeste bouwers respecteren de epb-regels voor isolatie en energie die grotendeels correct worden nageleefd.
Architecten zijn dan ook technisch erg goed onderlegd in de materie. De cijfers leggen volgens Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) wel andere pijnpunten bloot. Zes op de tien architecten vindt de energie-eisen immers een ernstig tot heel ernstig struikelblok voor hun beroepsuitoefening.
Architecten stellen zich vragen bij de administratieve complexiteit van de aangifte, maar vooral bij de stijgende kostprijs die de regels veroorzaken. De energie-eisen verstrengen immers aan een zodanig snel tempo dat de innovatie op het vlak van technieken en producteigenschappen moeite heeft om bij te benen. Ook moet de overheid volgens de architecten meer werk maken van het sensibiliseren van bouwheren. Deze en andere zaken komen duidelijk naar voor uit een enquête die Netwerk Architecten Vlaanderen deze zomer hield bij ongeveer 450 architecten.
Architecten trekken nochtans wel mee aan de kar. Zo antwoordde vorig jaar een derde van de architecten dat ze al erg goed vertrouwd waren met de toekomstige ‘bijna-energieneutrale norm’ (ben) voor nieuwbouw die er pas in 2021 aankomt. Daartegenover staat dat aannemers en bouwheren nog achterop hinkten: volgens architecten was in beide groepen hiervan nog maar 5% op de hoogte.
Uit de recente enquête blijkt iets soortgelijks m.b.t. de campagne BENOveren, dat bouwheren wil aanzetten tot energiezuinig renoveren. Deze campagne is al iets meer dan een jaar aan de gang, en met effect, althans bij de architecten waar al meer dan 70% van de term op de hoogte is. Bij bouwheren haalt dat percentage echter de 40% niet. Amper een vierde van de architecten vindt de campagne een goede manier om te sensibiliseren.
Struikelblok
Liefst 60% van de architecten vindt de energie-eisen een ernstig tot heel ernstig struikelblok. Het is administratief té complex geworden. 85% van de architecten doet al niet meer zelf aan epb-verslaggeving en besteedt dit karwei uit. Architecten klagen ook dat amper vier maanden vóór de inwerkingtreding de exacte eis voor het nieuwe S-peil nog niet gekend is.
Voor vergunningen die worden aangevraagd vanaf januari 2018 zal in principe geen K-peil meer van toepassing zijn. Dit zal worden vervangen door een schilpeil of S-peil. Het S-peil, berekend volgens de ontwerpteksten, wordt al indicatief getoond vanaf de versie 8.0.4 van de epb-software zodat de verslaggever voeling kan krijgen met het S-peil in praktijkvoorbeelden, maar het is nog steeds niet geweten aan welk S-peil een woongebouw moet voldoen.
“De energieprestatieregelgeving is bovendien één van de factoren die bouwen extra duur maakt. Dure bouwgronden en het mobiliteitsprobleem dragen daar ook aan bij, maar de energie-eisen zouden beter het tempo moeten volgen van de innovatie op het vlak van technieken en producten. De industrie heeft momenteel moeite om te volgen, waardoor de nieuwste innovaties erg duur zijn. Veel bouwheren beperken zich tot het leggen van extra pv-panelen om het verplichte E-peil te halen, of trachten de energie-eisen te ontwijken. Dit wordt echter steeds moeilijker, waardoor energiezuinig bouwen stilaan iets wordt wat enkel weggelegd is voor de happy few”, besluit NAV.