Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bressers ontwerpt heropbouw Sint-Niklaaskerk in Westkapelle

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zopas architectenbureau Bressers uit Gent aangesteld voor de heropbouw van de kerk in Westkapelle. Nadat een brand op 26 maart 2013 de Sint-Niklaaskerk in de as legde, besliste de gemeenteraad op 24 september 2015 om dit beschermde monument met beschermde dorpszicht terug op te bouwen als een sacraal en polyvalent cultuurhuis. Tien architectenbureaus dienden hun kandidatuur in om de heropbouw in goede banen te leiden. Op basis van prijs, visie en timing koos de gemeente voor architectenbureau Bressers.

Bressers ontwerpt heropbouw Sint-Niklaaskerk in Westkapelle

Een gemeentelijke werkgroep onder leiding van schepen van Patrimonium Piet De Groote zal samen met de architect, de kerkfabriek en ambtenaren van Ruimte Vlaanderen en Onroerend Goed het basisconcept uitwerken tot een definitief ontwerp. De bedoeling is om halfweg dit jaar op basis van dit eindontwerp een bouwaanvraag in te dienen en een aanbesteding uit te schrijven zodat nog dit najaar de bouw van een nieuwe Sint-Niklaaskerk kan starten. De kosten voor de restauratie worden geraamd op 3,5 tot 4 miljoen ', nog zonder btw, erelonen en heraanleg van het openbaar domein rond de kerk.

Toren

In het voorgestelde schetsontwerp van architectenbureau Bressers zou de toren, die zo beeldbepalend was voor Westkapelle, in identieke vorm terugkomen aan de hand van een hedendaagse, sculpturale invulling: overdag als vormelijke verwijzing naar de oorspronkelijke toren en 's nachts als verlicht baken voor de omgeving.

Harde restauratie

Het deel van de kerk uit de twaalfde eeuw zou een harde restauratie ondergaan voor het creëren van een sacrale ruimte voor eucharistievieringen, huwelijken en begrafenissen. De glasramen zouden worden gereconstrueerd met een eigentijdse artistieke invulling. Ook het oorspronkelijke tabernakel wordt geconsolideerd en bewaard als reliek, aangevuld met een klein hedendaags tabernakel als bewaarplaats voor het liturgisch vaatwerk zoals wijnkelk en ciborie.

Cultuurhuis

Waar het intiem sacraal gedeelte eerder een introvert karakter heeft, wordt het polyvalente gedeelte in de visie van het architectenbureau Bressers zo open en extravert als mogelijk ontworpen. De materialiteit van het kerkplein wordt doorgetrokken tot in het polyvalente gedeelte van de kerk zodat de grens binnen en buiten kan vervagen eens de poorten (de raamopeningen die tot beneden doorgetrokken worden) opengezet worden. Deze poorten worden volgens het ontwerpbureau voorzien met een dubbele schil. Enerzijds kunnen de hoge glazen deuren worden opengezet. Anderzijds kan alles gesloten worden met messingpoorten voor de momenten dat de kerk voor voorstellingen verduisterd moet worden.

Een nieuw volume tegen de westgevel omvat op het gelijkvloers een berging, een bar, een kleine keuken en sanitair. Centraal bevindt zich een uitschuifbare tribune die in geval van toneel- of filmvoorstellingen plaats biedt aan ongeveer 120 personen. Deze zitplaatsen kunnen nog aangevuld worden met stoelen op de begane grond. Op de verdieping komt zowel in het linker- als rechtervolume een atelier/vergaderruimte.

Een tweede nieuw volume onder toren voorziet op het gelijkvloers in een berging voor de opbouw van het podium/greenroom en het podium/coulissen onder toren. Via de oorspronkelijke spiltrap is dan de eerste, tweede en derde verdieping bereikbaar. Op de eerste verdieping zijn nog twee ateliers/vergaderruimtes voorzien waarvan er één als het ware zweeft boven de inkomsas en één boven de greenroom. Centraal onder de toren bevindt zich een loopbrug die kan gebruikt worden voor belichting en het neerlaten van decors bij voorstellingen. Eén verdieping hoger bevindt zich dan de vergaderruimte voor de kerkfabriek met archief met daarboven de klokkenruimte en de torenspits.

Breed draagvlak

Dit basisconcept zal nog aangepast en verfijnd worden in overleg met gemeentelijke diensten, de kerkfabriek en verschillende agentschappen van de Vlaamse overheid. Ook de bevolking van Knokke-Heist, en in het bijzonder deze van de dorpsgemeenschap van Westkapelle, zal in de loop van het ontwerpproces nog ruim de gelegenheid krijgen om hun zegje over 'hun' nieuwe sacraal en cultureel gemeenschapshuis te doen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten