Brugge bouwt circulair ontmoetingscentrum in Lissewege
De huidige gebouwen op de Scharphoutsite zijn dringend aan vernieuwing toe. De stad Brugge besliste onlangs om ze af te breken en er een volledig nieuw en bovendien circulair ontmoetingscentrum te realiseren. De bedoeling is om het ontwerp en de aanstelling van de studiebureaus nog dit jaar te finaliseren. In 2021 worden de omgevingsvergunning en de aanbesteding ingediend. De bouwperiode zal lopen van 2022 tot en met 2023. De totale kostprijs voor de nieuwbouw wordt geraamd op 3,6 miljoen €.
“Uit een bewonersbevraging blijkt dat de inwoners van Lissewege vooral nood hebben aan een ontmoetingscentrum met polyvalente ruimtes, ruimtes om te spelen, te sporten en samen dingen te kunnen doen”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw.
“Om zoveel mogelijk gebruikers de kans te bieden om van de nieuwe voorzieningen gebruik te maken, zetten we in op een gemengd gebruik van de ruimtes”, zegt schepen van Patrimoniumbeheer en Energie Minou Esquenet. “Door de ruimtes multifunctioneel te maken kan deze nieuwe infrastructuur bovendien zo compact en efficiënt mogelijk gerealiseerd worden, zonder in te boeten op gebruiksgemak.”
Het nieuwe complex zal bestaan uit een polyvalente zaal voor hoogstens 300 personen, met een obstakelvrije zone van minstens 608 m² en vrije hoogte van 7 m en een ruime berging. Deze zaal kan gebruikt worden zowel voor culturele activiteiten en recreatief sporten. Voorts komen er drie of vier multifunctionele ruimtes van verschillende afmetingen die kunnen dienen als vergaderlokalen, creatieve ruimtes of repetitielokalen. De nieuwbouw krijgt een bar met een keuken en drankberging, een ruime inkomhal met onthaal, twee kleedkamers, een sanitair blok en kleine ehbo-ruimte, een bergruimte voor verenigingen, een lokaal voor de KSA met drie werklokalen, barruimte, afzonderlijke berging en sanitair en een bibliotheekruimte.
“De dienst Patrimoniumbeheer staat in voor het ontwerp en het begeleiden van het volledige bouwproces. Er wordt maximaal ingezet op duurzaamheidsprincipes. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de principes van het circulaire bouwen. De Scharphoutsite zal voor de stad Brugge op dat vlak fungeren als testproject. De site zal een voorbeeld zijn voor toekomstige eigen projecten, alsook voor andere actoren uit de ruime Brugse regio. Een nog aan te duiden studiebureau (gespecialiseerd in circulair bouwen) begeleidt het project. Daarnaast is de stad Brugge ook toegetreden tot de Green Deal Circulair Bouwen van de Vlaamse overheid”, meldt schepen Minou Esquenet.
Zoals alle recente gebouwen die de stad de voorbije jaren heeft gerealiseerd, zal het nieuwe ontmoetingscentrum een BEN (Bijna Energie Neutraat)-gebouw zijn en zullen de principes van het duurzaam bouwen ten volle worden toegepast. Zo is er de doelstelling om het complex hemelwaterneutraal te maken door water te recupereren, te hergebruiken en het overtollige regenwater ter plaatse te laten infiltreren.
Het gebouw zal heel energiezuinig zijn. Daarvoor zullen technieken toegepast worden zoals aanwezigheidsgestuurde led-verlichting en ventilatie, doorgedreven isolatie, zuinige stookinstallatie met warmterecuperatie, een gebouwbeheerssysteem, toegangscontrole enz. Er zal ook maximaal gebruik gemaakt worden van hernieuwbare energie door zonnepanelen en eventueel ook geothermie. De keuze van de toegepaste materialen en technieken zal aan de hand van levenscyclusanalyse gebeuren, een methode om de totale milieubelasting en kostprijs te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, en niet alleen tijdens de bouwfase.