Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Brugge bouwt sport- en cultuurgebouw op de Xaverianensite

De stad Brugge en hogeschool Vives bereikten zopas een akkoord over de bouw van een multifunctioneel complex in de Xaverianenstraat in Sint-Michiels. Het complex, dat o.a. zal bestaan uit een sportzaal, een cultuurzaal en een bibliotheek, moet klaar zijn in de loop van 2019. De bouwkost wordt momenteel geraamd op afgerond 12 miljoen ' (btw inbegrepen). Aansluitend trekt Vives een nieuwbouw op voor de dienst Studentenvoorzieningen.

Brugge bouwt sport- en cultuurgebouw op de Xaverianensite

De nood aan zalen voor sport- en andere verenigingen in o.a. Sint-Michiels is groot. In het beleidsprogramma engageerde Brugge zich ertoe hiervoor een oplossing te vinden. Het stadsbestuur heeft met Vives een akkoord bereikt over de bouw van een multifunctioneel gebouw op een terrein gelegen langs de Xaverianenstraat. De gronden zijn deels eigendom van Vives en van de stad.

Het Xaverianencomplex krijgt een brede invulling met een sportzaal, een gevechtsportzaal, een polyvalente cultuurzaal, vergaderruimtes, repetitielokalen, een bibliotheek en een cafetaria. Ook kleedkamers, sanitair en bergruimtes worden ingericht. Bij de omgevingsaanleg zal de bestaande parking worden uitgebreid om zo een oplossing te bieden aan de parkeerdruk in de omgeving.

De sportzaal zal geschikt zijn om minstens volgende sporten op competitieniveau mogelijk te maken: zaalvoetbal, handbal, minivoetbal, basketbal, volleybal en badminton. De gevechtsportzaal zal vanzelfsprekend kunnen gebruikt worden voor vechtsportclubs (judo of karate), maar zal ook gebruikt kunnen worden voor verschillende dansvormen, yoga, aerobic en voor nieuwe 'etnische sporten' als hapkido, wushu en tai chi.

De cultuurzaal zal bouwkundig ingericht worden voor toneel, dans en muziek (met of zonder podium, met of zonder zittribune), recepties en eetfestijnen. De verwarming, ventilatie, verlichting, akoestiek, installaties, vloer- en wandafwerking van de cultuurzaal zal geschikt zijn voor deze toepassingen. Zo zal er bv. gewerkt worden met een pur-vloer voor industriële toepassingen, zodat geen extra vloerbescherming nodig is.

Bibliotheek

Het huidig bibliotheekfiliaal in Sint-Michiels voldoet niet langer aan de behoeften van een hedendaagse bibliotheekwerking. Het filiaal verhuist daarom van het voormalige gemeentehuis naar een nieuwe stek op de Xaverianensite. De verhuis biedt enerzijds de kans om het bibliotheeknetwerk te optimaliseren in Sint Michiels en anderzijds de kans op samenwerking met het basis- en secundair onderwijs en de beide hogescholen die momenteel sterke groeiers zijn in Sint-Michiels. Tegen het voorziene einde van de bouwwerkzaamheden maakt de stad ook de oefening om te bekijken of de spreiding van de afdelingen van de bibliotheek voldoende is.

Vives

Naar aanleiding van de opmaak van het rup Koning Albert I-laan werd duidelijk dat Vives aan het onderzoeken was hoe op termijn indoor-sportaccommodatie en bijkomende onderwijsinfrastructuur zou kunnen realiseren. Om een win-win-situatie te realiseren, heeft Brugge Vives benaderd om het beoogde project te realiseren op een terrein gelegen langs de Xaverianenstraat. Omdat beide partijen eigenaar zijn van een deel van de gronden biedt dit kansen voor een gezamenlijk project. Uiteindelijk werd een akkoord gesloten waardoor beide partijen elkaar helpen en terzelfdertijd hun beoogde doelstellingen realiseren. Alle afspraken (grondruil, kostenverdeling, later gebruik van de sportaccommodatie,') werden vastgelegd in een protocolovereenkomst. Deze overeenkomst werd al goedgekeurd door de raad van bestuur van Vives en wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De afspraken van de protocolovereenkomst zijn het uitgangspunt voor de ontwerpopdracht die door de stad zal uitgeschreven worden.

Timing

Tussen november 2015 en april 2016 wordt de administratieve procedure doorlopen om een ontwerpteam aan te stellen. De aanstelling van dit team/architectenbureau gebeurt in april van volgend jaar. Dan start de consultatie/informatieperiode voor bewoners in de voorontwerpfase, van voorontwerp naar definitief ontwerp, inhoudelijk en procedureel (van april 2016 tot december 2016). De toekenning van de bouwvergunning en het uitvoeringsdossier staan op de planning voor de periode van januari 2017 tot half oktober 2017. De uiteindelijke realisatie van het complex start dan rond half oktober 2017. De werkzaamheden kunnen dan afgewerkt zijn in juni 2019.

Studentenvoorzieningen

Hogeschool Vives zal aan de kant Xaverianenstraat een nieuwbouw optrekken voor de dienst Studentenvoorzieningen (Stuvo). Er komt een grote ruimte (220 m²) met verschillende ontspanningsmogelijkheden voor studenten (tv, gezelschapsspellen, tafelvoetbal,'). Deze polyvalente ruimte voor 100 personen komt op het gelijkvloers. Aan de ontmoetingsruimte wordt een (overdekt) terras gekoppeld als (visuele) link met de sportsite van de stad Brugge die gerealiseerd wordt aan de overkant van de Xaverianenstraat.

Op de twee bovenverdiepingen zullen studenten gesprekken kunnen voeren met medewerkers van de sociale dienst en de studentenpsychologen. Hiervoor worden zowel acht individuele kantoren als een gespreksruimte ingericht.

Op de tweede verdieping komen nog twee vergaderzalen (voor 20 en 28 personen), die kunnen worden gebruikt als vergaderruimte of als trainingsruimte voor studenten. Er komt op deze verdieping ook een keuken.

Nieuwe campus

Een nieuwe campus van de KU Leuven op de plaats van de vroegere KHBO-campus Sint-Michiels zal vanaf academiejaar 2017-2018 de academische opleidingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (voorlopig nog ondergebracht op de campus in de Xaverianenstraat) en industriële wetenschappen (voorlopig nog in Oostende) huisvesten.

Het is de bedoeling in de toekomst hier ook een deel van de professionele bacheloropleidingen in het studiegebied Industriële wetenschappen en technologie van hogeschool Vives campus Oostende te organiseren. Ook het wetenschappelijke onderzoek in deze kennisgebieden zal op deze nieuwe campus een plaats krijgen. Het nieuwe gebouw aan de Spoorwegstraat zal bestaan uit ongeveer 16 laboratoria, 26 leslokalen, één grote aula, een refter, een bibliotheek en een twintigtal kantoren. Het project kost zowat 20 miljoen '.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten