Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Brugge reikt driejaarlijkse Monumentenprijs uit

De driejaarlijkse Monumentenprijs van de stad Brugge die op maandag 22 februari wordt uitgereikt, geldt als eerbetoon voor een bijzondere restauratie binnen het waardevolle, onroerend erfgoed op het grondgebied van de stad. Voor de editie 2015 zijn er 27 deelnemers. Naast een prijs van de vakjury (3.000 '), wordt ook een publieksprijs uitgereikt (2.000 '). De ingestuurde realisaties moeten in belangrijke mate voltooid zijn, maar niet langer dan vijf jaar vóór de uitreikingsdatum van de prijs.

Brugge reikt driejaarlijkse Monumentenprijs uit

De prijs wordt uitgereikt aan de eigenaar van de realisatie. Ook voor de (eventueel) betrokken architect en aannemer wordt een attentie voorzien. Er is geen specifiek thema. De kandidaat-realisaties kunnen betrekking hebben op projecten toegepast op bouwkundige, landschappelijke en archeologische objecten of sites. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol onroerend erfgoed komt in aanmerking. We zetten de kandidaten even op een rijtje.

West-Gistelhof 30

De zeventiende-eeuwse, asymmetrische trapgevel aan het West-Gistelhof 30 was in erg slechte staat. Bij de gevelrestauratie werd meteen voor geopteerd om het storende etalageraam uit 1965 te reconstrueren naar de originele toestand. Architect: Karel Lantsoght, Brugge; aannemers: Ronald Lannoo, Brugge (restauratie metselwerk): Daniël Puype, Veldegem (schrijnwerk); Coudenys, Brugge (schilderwerken).

Sint-Jansplein 12

Een hoekpand met een geschiedenis en bouwsporen die teruggaan tot de late middeleeuwen is zorgvuldig gerestaureerd. De geschiedenis van dit kenmerkende Brugse woonhuis is weer zichtbaar en voelbaar. Architect: Tom Van Biervliet, Brugge; aannemer: Maveau bvba, Oostkamp.

Doornstraat 215

Het kasteel Foreyst, indertijd gebouwd in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon en groot bewonderaar van de empirestijl, is zopas in ere hersteld. Het kasteelpark wordt aangelegd in Franse stijl. Architect: Architectenbureau Peter Bovijn & Sophie Watelle, Brugge; aannemers: Retro Construct, Nokere (exterieur); Monserez nv, Pittem (schrijnwerk).

Nieuwe Gentweg 98

Het hoekhuis dateert uit 1912. De recente restauratie valoriseerde het kleurenpalet van de baksteen en natuursteen en de kenmerkende ramen met kleine roedenverdelingen zijn gekopieerd met dubbele beglazing. Architect: Lore Ameel en Koen Vandeweghe, Brugge; aannemers: GRT, Sint-Andries Brugge (gevelreiniging); Rony Loccufier, Aartrijke (buitenschrijnwerk); Vincent Claeys, Oedelem (schilderwerken).

Chambre Dood

De arduinen grafzerk van de familie Devaux-Chantrell dateert uit 1862; drie generaties familieleden lagen er in een diepe kelder begraven. Waardevolle monumenten zonder lopende concessie kunnen sinds 1985 overgenomen worden door een nieuwe eigenaar. Het graf werd in 2012 gekocht door 27 vrienden en kennissen die er samen (in urnen) willen begraven worden. Aannemer: Jan Hinderyckx, Dudzele.

Raamstraat 9

Het hoekhuis Raamstraat-Groenestraat gaat vermoedelijk terug tot de zestiende eeuw. Bij de restauratie werd het negentiende-eeuwse gevelbeeld hersteld. Belangrijk was o.m. de reconstructie van de oude deuropening en deur op basis van sporen en oude foto's. Aannemers: Van Hulle-Interieur, Gistel (gevelwerken); nv Cocquyt E&K, Moerkerke-Damme (schrijnwerk); BE² vof, Wachtebeke (herstelwerken gevel).

Lodewijk Coiseau­kaai 1

In 1907 bouwde de Compagnie des Installations Maritimes de Bruges dit pand als dienstwoning voor de havenmeester. Het getuigt van de ambitie van de stad in de beginjaren van de nieuwe zeehaven. De nieuwe eigenaars verbouwen het tot kantoor annex vakantiewoning en gaven de gevels hun verloren grandeur terug. Architect: Architectuuratelier 9a, Brugge; aannemers: Priem-Debrabander, Brugge (restauratie gevels); Gykiere Andreas, Brugge (dakwerken); Bouw­smederij Everaert, Bredene (restauratie smeedwerk).

Albert Serreynstraat 14

Architect Peter Callebout ontwierp deze bijzondere, modernistische villa in 1963-1964. De restauratie omvatte in hoofdzaak de volledige ontmanteling en reconstructie van de minimalistische voorgevel. Architect: Architectenbureau Dugardyn, Brugge; aannemer: Verstraetebouw nv, Roeselare.

Wijngaardstraat 17

De beeldbepalende trapgevel op de hoek van de Noordstraat en Wijngaardstraat en in het verlengde van het Walplein dateert vermoedelijk uit 1624. De top en het sierlijke maaswerk boven de ramen was in een dermate slechte staat dat een volledige reconstructie noodzakelijk was, een delicate opgave. Architect: Buro56-Architecten cvba, Gent; aannemer: Versluys nv, Knesselare.

Sint-Jorisstraat 47

Dit huis werd ooit bewoond door de Engelse kunstverzamelaar John Steinmetz, die er zijn prentenkabinet had ingericht. De restauratie van de 19de-eeuwse stijlkamers in neorenaissance en neoclassicistische stijl gebeurde met bijzonder veel zorg. Architect: 3Architecten, Roeselare; aannemer: Koenraad Uyttendaele, Brugge.

Karel de Stoutelaan 8

Architect René Cauwe ontwierp het huis aan het Graaf Visartpark in 1910 in een eclectische stijl. Vooral de talrijke elementen in natuur- en kunststeen waren in slechte staat. De gevel werd gereinigd en plaatselijk hersteld, het schrijnwerk werd deels behouden en deels vernieuwd naar origineel model. Architect: Hilde Huyghe, Brugge; aannemers: Aquastra, Lauwe (gevelrestauratie); bvba Martens & Zoon, Beernem (schrijnwerk).

Graf Charles Allaert

Op de centrale begraafplaats vinden we de laatste rustplaats terug van Karel Allaert, gestorven op twintigjarige leeftijd in 1938. Het is een voor deze begraafplaats zeldzaam graf in art decostijl. De restauratie vergde kennis van speciale technieken. Aannemer: Lapis Arte bvba, Oosterzele.

Langestraat 126

De imposante klokgevel van dit zeventiende-eeuwse pand domineert het einde van de Langestraat. De nieuwe eigenaars creëerden hier een eengezinswoning met drie gastenkamers. De voorgevel onderging een zachte restauratie, de achtergevel werd in ere hersteld en kreeg een moderne aanbouw. Architect: Architectenbureau APS, Brugge; aannemer: Rony Loccufier, Zedelgem.

Verversdijk 16

In 1995 verwierf het Europacollege de site van het vroegere jezuïetenklooster tussen de Verversdijk en de Boomgaardstraat. Na een eerste restauratiefase voor de kloostervleugel aan de rei, werd in 2007 gestart met de restauratie van de collegevleugel aan de Boomgaardstraat uit 1607-1609, de renaissancepoort van Onze-Lieve-Vrouw van Montserrat, de negentiende-eeuwse uitbreiding van architect Rudd en het voormalige conciërgegebouw aan de Kandelaarsstraat. De indrukwekkende site is intussen volledig afgewerkt en volop in gebruik. Een stukje Europa in Brugge. Architect Benoît Delaey, Brugge; aannemer: Monument Vandekerckhove, Ingelmunster.

Moerstraat 102

Het diephuis (een huis waarvan de nok loodrecht op de straat staat) met trapgevel dateert uit de zeventiende of de achttiende eeuw en onderging een ingrijpende 'kunstige herstelling' door architect Théo Raison in de jaren 1933-1934. Tachtig jaar later heeft ook deze ingreep een belangrijke erfgoedwaarde en was een nieuwe restauratie nodig. Architect: Hubert Davans, Brugge; aannemer: Rony Loccufier bvba, Aartrijke.

Wulfhagestraat 43

Het hoofdvolume van het voormalige hotel Azalea dateert uit de zestiende of zeventiende eeuw en werd gebouwd op de eerste stadsomwalling. De restauratiewerken concentreerden zich hoofdzakelijk op de opmerkelijke achtergevel, het vernieuwen van het schrijnwerk, de balken- en dakconstructie en het herleggen van de bedaking met gerecupereerde pannen. Het hotel heropende inmiddels onder de naam Monsieur Ernest. Architect: Jan Vandewalle, Brugge; aannemers: Himpe nv, Loppem (gevelwerken); Martin Logghe, Torhout (dakwerken); Stefan Timmerman, Damme (schrijnwerk).

Gouden Handstraat 1

Dit hoekhuis vormde tot in 1850 een grote woning met de huizen 3 en 5, en dateert mogelijk uit de zestiende of de zeventiende eeuw. Beide gevels zijn zorgvuldig gerestaureerd met behoud van alle bouwsporen. Architect: Veronique Machiels, Brugge; aannemer: GRT, Brugge.

Singel 2

De huizen aan de Singel werden zo goed als gelijktijdig gebouwd rond 1908 en vormen dan ook een uitzonderlijk homogeen geheel in een eclectische stijl. Het pand nr. 2 ligt aan het brugje en heeft de grootste en meest imposante gevel van de rij. Architect: Claire Van Bier­vliet, Sint-Andries Brugge; aannemer: nv Calleeuw-Blieck, Brugge.

Genthof 13

De woning Genthof 13 gaat terug tot de zeventiende of vroege achttiende eeuw en heeft zowel aan de voor- als de achterzijde een tuitgevel met vlechtingen en oculus. De reconstructie van dit specifieke metselwerk is een nauwkeurig en zeer tijdrovend werk. Het resultaat loont. Architect: Els Delaere, Brugge; aannemers: GRT, Brugge (gevelrestauratie); All Dak, Brugge (dakwerken).

Hertsbergestraat 8-10

De panden Hertsbergestraat 8 en 10, ooit deel van het refugehuis van de Proosdij, vormden op het eind van de achttiende eeuw één huis dat in 1901 werd opgesplitst. Sinds 2003 werden de panden herenigd en de interieurs gerestaureerd. De jongste jaren werden de zijgevels gereinigd, werden de schouwen en vlechtingen hersteld en werd een hedendaags verbindingsvolume gebouwd aan de tuinzijde. Architecten: Viérin Architecten, Brugge (deel nieuwbouw) en Marc Mortier, Brugge (restauratie zijgevels); aannemer: Goetinck nv, Brugge (restauratie zijgevels).

Ganzenstraat 62

Dit zeventiende-eeuwse hoekpand met liefst drie tuitgevels domineert het stadsbeeld aan het Ganzenplein. Door bij de restauratie veel aandacht te besteden aan de bepleisterde lijsten en negblokken (iets grotere stenen temidden van kleinere in de omlijsting van een kozijn) en deze een aangepaste kleur te geven, kreeg het pand een grotere uitstraling. Architect: Quemas bvba, Oostende; aannemer: Kurt Derous bvba, Brugge.

Pottenmakersstraat 26

Achter deze zeventiende-eeuwse trapgevel bevindt zich een middeleeuws diephuis. Bijzondere interieurelementen zijn de veertiende-eeuwse kaarsnissen, de zestiende-eeuwse beschildering en een negentiende-eeuwse lambrisering. Het pand was lang onbewoond en totaal verloederd. In 2007 werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die verschillende jaren duurde, met een prijzenswaardig resultaat. Architect: Koen Vandeweghe, Brugge; aannemers: Jurgen Claeys, Aartrijke; Rony Loccufier, Aartrijke.

's Gravenstraat 38

De huizenrij van nr.32 tot en met 38 werd in 1911-1912 gebouwd door de steenhouwer- en aannemersfamilie De Plancke. De gevels werden dan ook rijk uitgewerkt met natuursteenelementen zoals cartouches met de huisnaam 'Gravenheester' en de bouwdatum 1912. De 'kunstige herstelling' behelsde de reiniging, herstelling en consolidatie van de voorgevel en het vernieuwen van het schrijnwerk. Architect: Luk Willems, Asse-Kobbegem; aannemers: Priem-De Brabander, Brugge (gevelwerken); Stefan Vandamme (schrijnwerk).

Vooruitgangstraat 54

De Vooruitgangstraat werd kort na de Eerste Wereldoorlog aangelegd. De oudste bebouwing zijn er villa's, vaak in cottage-stijl. De restauratiewerken spitsten zich onder meer toe op de windborden, het schrijnwerk en de reconstructie van de originele trappartij. Architect: Jan De Graeve, Brugge. Aannemer: Andy Deneys, Jabbeke.

Hendrik Consiencelaan 46-47

Na een jarenlange verwaarlozing vonden deze panden op de hoek met de Hauwerstraat een nieuwe eigenaar. Bij de grondige renovatie naar een appartement en studentenkamers werden de beeldbepalende straatgevels zorgvuldig gerestaureerd. Architect: Planconcept, Brugge; aannemers: Ombregt, Hertsberge (hoofdaannemer); GRT, Brugge (gevelrestauratie); Degrande, Torhout (schrijnwerk).

Gistelse Steenweg 51

Deze woning werd in 1898 samen met de twee identieke buurwoningen gebouwd. 115 jaar geschiedenis had een grote tol geëist: het balkon en de huisnaam waren verdwenen, de dakkapel was instabiel en het metselwerk was sterk vervuild. Architect: Lies Trybou, Oudenburg; aannemers: GRT, Brugge (gevelwerken); Bouwsmederij Everaert, Bredene (balkon).

Vlamingstraat 17

Het ambachtshuis van de kuipers dateert uit 1767-1768 en herbergt een uitzonderlijke apotheekinrichting van 1901. Na jaren werken is nu eindelijk de laatste rechte lijn van de restauratie ingezet met de herinrichting van het gelijkvloers. Architect: Buro Nova, Oostende; aannemer: Artes Woudenberg nv, Brugge.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten