Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Brussel renoveert twee prestigieuze hotels

De Zweedse hotelvastgoedgroep Pandox AB en de gemeente Sint-Joost-ten-Node presenteerden zopas de renovatie en herinrichting van twee belangrijke Brusselse hotels in het centrum van Brussel: Crowne Plaza ‘Le Palace’ en Hilton Brussels City. Dit laatste hotel zal in november worden omgedoopt tot Hotel Indigo, een label dat is geïntegreerd in de groep IHG. Beide projecten brengen duurzame en tijdloze architectuur samen met moderniteit en elegantie. De werkzaamheden beginnen deze maand en zullen duren tot 2022. Het totale investeringsbudget bedraagt ongeveer 65 miljoen €. Het architecturale project van de uitbreiding wordt administratief opgevolgd door Kristiaan Borret, de Bouwmeester van het Brusselse  Gewest.

Brussel renoveert twee prestigieuze hotels (3)
Foto’s: Pandox

Het interieur van Hilton Brussels City, dat vanaf 4 november zal werken onder het Indigo-label, wordt volledig heringericht. Ook de gevel van het hotel wordt gerenoveerd, waarbij de gevelzijde aan het Rogierplein groene accenten krijgt. De onmiddellijke nabijheid van het hotel, zowel fysiek als visueel, met de Brusselse Kruidtuin is een bron van inspiratie voor de ontwikkeling van zowel de kamers als de gemeenschappelijke ruimtes.

De scenografie werd toevertrouwd aan het kantoor van de Belgische binnenhuisontwerper Will Erens van Too Many Agencies. Alina Rusenko, één van de interieurarchitecten van het bureau, heeft drie verschillende stijlen bedacht voor de 284 kamers die de acht verdiepingen van het hotel zullen innemen: tropisch (drie verdiepingen), planten (drie verdiepingen) en bloemen (twee verdiepingen). De moderne, warme en gedurfde decoratie van elke verdieping, de kamers en de grote gangen met thematische salons dompelen de bezoeker onder in een bijzondere sfeer.

Op het gelijkvloers vormt de Serra een ruimte van meer dan 750 m² die voornamelijk bestaat uit een structuur van glas en metaal en plaats biedt aan allerlei soorten planten zoals in een serre. Het is een ontspanningsplek waar de bezoeker tot rust kan komen na de drukte van het stadscentrum. De ruimte wordt onderverdeeld in twee zones: een slow food restaurant aan de voorzijde en een milieuvriendelijk restaurant aan de achterkant. Naast de hotelgasten zijn in beide ruimtes ook andere bezoekers welkom.

Het Crowne Plaza ‘Le Palace’-project omvat zowel de renovatie van het historische gebouw als een uitbreiding door de realisatie van een bijgebouw op het perceel ernaast over een totale oppervlakte van 4.300 m². Er waren 72 kandidaten om het bijgebouw te ontwerpen en uiteindelijk werd Onsitestudio met PioveneFabi uit Milaan geselecteerd, weliswaar onder voorbehoud van het verlenen van een bouwvergunning.

De bouwvergunning werd reeds ingediend. De renovatiewerken van het gebouw en zijn 354 kamers worden volgens de planning beëindigd in de loop van 2020. De opening van de nieuwe vleugel is voorzien onder voorbehoud van het verlenen van een bouwvergunning in de loop van het eerste trimester van 2022. De nieuwe capaciteit van het hotel bedraagt 500 kamers die volledig gerenoveerd zijn.

Dit hotel in art-nouveaustijl met geometrische toets (voordien bekend onder de naam ‘Le Palace’) werd gebouwd in de periode 1908-1909 volgens een plan van de architecten Antoine Pompe en Adhémar Lener. Het bureau Onesitestudio, dat het bijzondere karakter van het oorspronkelijke gebouw wou respecteren, tekende een vernieuwend architecturaal project, terwijl het zorgt voor een relatie van continuïteit naar analogie met de aangrenzende gebouwen, zowel op het gebied van algemene grootte als proporties. In die zin wil het project het ontbrekende gebouw herinterpreteren door een nieuwe gevel te tekenen met een sterk stedelijk karakter. Het nieuwe hotel roept de sfeer op van de Brusselse architectuur uit de negentiende eeuw.

Op het dak van het hotel, direct bereikbaar vanaf de straat met een lift, is er 400 m² groen dat volledig is ingericht voor de klanten van het hotel en waar ook extern publiek welkom is. Ze kunnen beschikken over een skybar en een restaurant van 650 m² op twee verdiepingen. De bar krijgt een terras in een uitzonderlijk kader. Het wordt een soort ‘geplooid’ paviljoen dat bovenop het gebouw zit en een beetje verwijderd is van de boordrand om een landschap van terrassen en balkons te creëren dat uitkijkt op de Kruidtuin, de benedenstad en het Rogierplein. Op het gelijkvloers, op de hoek met het Rogierplein, is er een commerciële zone van 250 m² met onder meer een restaurant. Die zone krijgt een afzonderlijke toegang, los van het hotel.

Een bijzonder aspect van de herinrichting van het Crowne Plaza ‘Le Palace’-hotel is de bouw van een tweede ballroom van meer dan 500 m² en vier vergaderzalen naast de reeds bestaande ballroom en zestien vergaderzalen. De totale ontvangstruimte van het hotel, inclusief de foyer- en receptiezalen, beslaat ongeveer 2.750 m².

De renovatie en uitbreiding van Crowne Plaza (onder voorbehoud van het verlenen van de bouwvergunning) beantwoordt aan strikte en veeleisende criteria van duurzaamheid die werden vastgelegd door het internationale Breeam-certificaat.

Pandox bezit tot nog toe 144 hotels in vijftien landen, in totaal goed voor bijna 32.300 kamers. Pandox werd opgericht in 1995 en staat genoteerd op de Nasdaq van Stockholm. In België bezit de groep negen hotels: The Hotel Brussels, Crowne Plaza Brussels ‘Le Palace’, NH Bloom, Holiday Inn Brussels Airport, Hilton Brussels City (vanaf dit najaar het Indigo Hotel), Hilton Grand Place, NH Berlaymont Brussels EU, Crowne Plaza Antwerp en Hotel Hubert.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten