Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Brussel selecteert vijf ontwerpteams voor creatieve pool Manchester in Molenbeek

De Brusselse regering selecteerde vijf ontwerpers uit de dertig kandidaten die reageerden op de Europese openbare aanbesteding die in oktober vorig jaar werd gelanceerd voor de aanstelling van een multidisciplinair team dat het project zal ontwerpen dat de gebouwen in de Manchesterstraat 13-15 en 17-19 in Sint-Jans-Molenbeek zal vernieuwen en herontwikkelen tot een artistieke en creatieve pool.

Brussel selecteert vijf ontwerpteams voor creatieve pool Manchester in Molenbeek (2)
In deze gebouwen aan het kanaal komen voorzieningen voor culturele, artistieke en creatieve producties, evenals aanverwante voorzieningen zoals kantoren, een polyvalente zaal en kunstenaarsresidenties. Brussel baseerde zich op het analyseverslag van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) in samenspraak met het GOB Directie Facilities, Urban.brussels en de Brusselse gewestelijke bouwmeester.
 
De MSI treedt ook op als gedelegeerd bouwheer en zal de bouwwerf opvolgen tot aan de oplevering van het gebouw. Dit project voor een nieuwe pool voor culturele, artistieke en creatieve producties is een van de prioritaire dossiers die worden gefinancierd in het kader van het stadsvernieuwingscontract ‘Heyvaert-Poincaré’ dat de regering goedkeurde in december 2017.
 
De volgende vijf multidisciplinaire teams of tijdelijke verenigingen van ontwerpteams, kregen een uitnodiging om een offerte in te dienen voor deze nieuwe cultuurlocatie:
• BC architects + Civic architects + Architecture Workroom Brussels + Cenergie + Bas + Callebaut architecten + Atelier Arne Deruyter + Abesco.
• Dierendonckblancke architecten + Mamout architectes.
• Monsieur Pascal architectes + Encore Heureux.
• Coton Lelion Nottebaert + Atelier d’architecture Alain Richard.
• Ouest architecture + HBAAT.
 
Het Brusselse Gewest en de MSI hopen de winnaar van deze openbare aanbesteding in mei aan te stellen. Volgens de planning starten de eerste werken midden 2023. De opening van de infrastructuur is gepland in 2025. In totaal wordt ongeveer 14 miljoen € geïnvesteerd in dit project voor de renovatie en herontwikkeling van de gebouwen.
 
De site is eigendom van de Grondregie van het Brusselse Gewest (GOB Dienst Facilities). De eerste werken en investeringen zijn al uitgevoerd in 2019 om een tijdelijk gebruik van de locatie mogelijk te maken, onder meer door de vzw Recyclart. De Brusselse regering maakte in april vorig jaar al bekend dat deze vzw in de toekomst op de site kan blijven.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten