Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Brusselse Justitiepaleis wordt dan toch in ere hersteld

In juni start een studieteam met een haalbaarheidsstudie voor de totale renovatie en restauratie van het interieur van het Brusselse Justitiepaleis. Deze werken kaderen in de visienota die in 2016 door de federale ministerraad werd goedgekeurd, en onder meer bepaalt dat de volledige correctionele keten in dit monument zal blijven. Het herstel van het oorspronkelijke historische uitzicht moet daarom worden gecombineerd met een aanpassing aan de noden van een moderne justitie en de hedendaagse vereisten rond duurzaamheid en technieken.

1

Om deze zeer omvangrijke restauratie en renovatie voor te bereiden, wordt dus nu een voorafgaande haalbaarheidsstudie gelanceerd. Deze wordt uitgevoerd door A229 – Atelier d'architecture CAZ (met onderaannemers Ney & Partners, GEI, DMAP) en moet een zicht geven op de algemene toestand van het gebouw. De kostprijs bedraagt 1,2 miljoen euro (inclusief btw).

De studie is vooral gericht op de technische aspecten en zal onder meer de stedenbouwkundige, historische en erfgoedkundige aspecten onder de loep nemen, maar ook het materiaalgebruik, de stabiliteit, de (brand)veiligheid, de riolering, de technische installaties... Op basis daarvan worden de uitdagingen en prioriteiten bepaald en opties uitgewerkt voor de aanpak van de renovatie/restauratie. Deze moeten de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie dan helpen bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes over de toekomstige werken. De haalbaarheidsstudie moet ten laatste in het najaar van 2024 zijn afgrond.  In een volgende fase zullen de behoeften van de verschillende gebruikers van het Justitiepaleis in kaart worden gebracht, waarna een overheidsopdracht kan worden gelanceerd voor de eigenlijke restauratie- en renovatiestudie. De werken zullen in verschillende fases worden uitgevoerd omdat het Justitiepaleis steeds operationeel moet blijven. 

Tegelijkertijd loopt ook fase 1 van de restauratie en gevels van dit monument. Deze zomer zal de Regie der Gebouwen een firma aanstellen voor de restauratie en renovatie van de voorgevel aan het Poelaertplein.  


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten