Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Buitengewoon onderwijs kan makkelijker modulaire units huren

De Vlaamse regering gaf zopas groen licht voor de oprichting van drie nieuwe scholen in het buitengewoon onderwijs. De scholen van het buitengewoon onderwijs kunnen ook modulaire units krijgen om hun capaciteit op korte termijn uit te breiden. “We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te creëren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

AdobeStock_244630207
De jongste jaren stijgt het aantal leerlingen met speciale zorgnoden die op zoek zijn naar een plaats in het buitengewoon onderwijs. Voor scholen is het niet altijd makkelijk om snel extra capaciteit te creëren. Vlaams minister Weyts neemt extra maatregelen om meer kinderen met speciale zorgnoden volgend schooljaar een plaats te geven in het buitengewoon onderwijs.

Modulaire units

Er zijn extra inspanningen inzake infrastructuur. Op korte termijn zal gewerkt worden met modulaire units. Het wordt makkelijker gemaakt om die modulaire units te huren. Voortaan volstaat een huurovereenkomst van maximaal drie jaar, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens drie jaar. Er komt ook een aangepast bestek, zodat scholen via een verkort traject nog voor het begin van volgend schooljaar extra modulaire units kunnen huren. Weyts voorziet 1 miljoen € per jaar extra middelen voor de huur van deze modulaire units.

Drie nieuwe scholen

Op lange termijn wordt structureel geïnvesteerd in bijkomende capaciteit. De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de oprichting van drie nieuwe scholen voor buitengewoon onderwijs: twee scholen voor buitengewoon basisonderwijs en één school voor buitengewoon secundair onderwijs. Daarnaast krijgen acht andere scholen de toelating om hun bestaande aanbod structureel te verbreden en ook leerlingen met andere zorgnoden op te vangen. Het gaat om twee scholen voor buitengewoon basisonderwijs en zes scholen voor buitengewoon secundair onderwijs.
 
Eind 2020 werd voor het eerst 7 miljoen € vrijgemaakt specifiek voor capaciteitsprojecten in het buitengewoon onderwijs. Momenteel is er een nieuwe capaciteitsmonitor in de maak, die voor het eerst ook de noden binnen het buitengewoon onderwijs zal omvatten. Op basis van die oefening zal het buitengewoon onderwijs extra capaciteitsmiddelen krijgen.

Extra inspanning 

“We zijn bezig aan een inhaalbeweging voor het buitengewoon onderwijs, waar grote noden zijn”, zegt Weyts. “Op korte termijn kunnen we werken met hoogwaardige tijdelijke infrastructuur. Er komen ook extra middelen voor extra leerkrachten en extra paramedisch personeel, zoals orthopedagogen, om elk kind de juiste omkadering te kunnen geven. Op lange termijn investeren we structureel in extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs. De investeringsbudgetten zijn fors verhoogd en voor het eerst worden specifiek voor het buitengewoon onderwijs afzonderlijke capaciteitsbudgetten voorzien. Zo willen we perspectief geven aan de meest kwetsbare leerlingen en hun ouders.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten