Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

C-space is een nieuw en flexibel buurthuisconcept

Projectontwikkelaar Cores Development lanceerde zopas de c-space in het woonproject Groen Zuid in Hoboken. C-space is een gedeeld en flexibel buurthuis dat buurtbewoners en lokale ondernemers ruimte geeft wanneer ze die nodig hebben. Ze kunnen de ruimtes van de c-space reserveren om allerhande activiteiten te organiseren wanneer zij daar behoefte aan hebben. Zij bepalen dus zelf de invulling, en dat kan gaan van (familie)feestjes, workshops en yogasessies, tot bijles, pop-ups en vergaderingen. Ook lokale ondernemers vinden er de ruimte om producten en diensten voor te stellen.

c-space

Cores wil hiermee de drempel om compacter te gaan wonen verlagen en sociale cohesie in de buurt stimuleren. Het is een opmerkelijk initiatief dat een innovatief antwoord biedt op de schaarser wordende ruimte en op de beperkingen die kleiner wonen soms met zich brengt.

Cijfers van het Belgisch Planbureau tonen aan dat het bevolkingsaantal zal blijven toenemen en de betonstop belooft tegen 2040 de ruimtelijke wanorde in Vlaanderen een halt toe te roepen. Nu al springen projectontwikkelaars steeds vaker zuiniger om met de publieke en private ruimte.

Vele mensen pikken daar ook al op in. Jonge singles die graag betaalbaar in en rond de stad willen wonen, kiezen voor een kleinere bewoonbare oppervlakte en ook senioren maken de switch. Maar uit een recente enquête bij 1.000 Belgen, uitgevoerd door iVox in opdracht van Cores Development, bleek dat zeven op de tien Vlamingen niet kleiner wil gaan wonen. Er zijn dus nog aan aantal drempels te overwinnen.

Naast compacter wonen is de deeleconomie een andere trend met een sterke invloed op ons dagelijks leven en comfort. Overheden en projectontwikkelaars werken samen aan innovatieve projecten die een antwoord moeten bieden op deze tendensen en die de voordelen van privatieve en gedeelde ruimtes uitbalanceren.

Zo ook in Hoboken, in de nieuwe wijk Groen Zuid. Vanaf de eerste pennentrekken van het ontwerp werd hier sterk ingezet op collectiviteit, door de woonlinten te organiseren rondom collectieve binnentuinen die visueel verbonden zijn met het buurtpark. Dat wordt nu aangevuld met een doordachte collectieve gebruiksruimte in de vorm van een buurthuis.

“Voor ons was de integratie van kwalitatieve collectieve ruimte al van bij de start van Groen Zuid in 2010 een volwaardig en doordacht concept. Na onder andere de gedeelde binnentuinen en speeltuin betekent de c-space een mooi sluitstuk van deze visie binnen dit unieke herontwikkelingsproject”, verklaart Thomas de Jong van Cores Development.

Als één van de eerste projectontwikkelaars komt Cores in het project Groen Zuid met een heel concrete oplossing voor de beperkingen die kleiner wonen met zich brengt: de c-space. Het nieuwe buurthuis is zo geconcipieerd dat het een effectieve en efficiënte uitbreiding van de privatieve woonomgeving vormt wanneer dat nodig is. Dit privatieve kavel valt buiten de gemene lasten en blijft eigendom van de projectontwikkelaar. De gebruikers van c-space betalen enkel voor wat ze zelf gebruiken.

De c-space is een pand dat specifiek werd omgebouwd tot een buurthuis. Er zijn zeven binnenruimtes en een tuin ter beschikking van de buurtbewoners. In totaal gaat het om 238 m² gedeelde ruimte, waarvan 178 m² huis en 60 m² tuin. Buurtbewoners kunnen lid worden van de c-space-community tegen een vast maandelijks bedrag van 7 €. Dit lidmaatschap geeft hen onbeperkte toegang tot de gemeenschappelijke ruimte. Via een online ledenplatform kunnen ze extra ruimtes reserveren.

 “De c-space biedt mensen ruimte aan wanneer ze die nodig hebben. Het is een semi-publieke ruimte, verbonden aan een wijk, waar we in co-creatie met de buurtbewoners activiteiten kunnen installeren die de sociale cohesie in de buurt stimuleren. Ook lokale ondernemers kunnen er terecht. Er zijn ruimtes voorzien die zich ideaal lenen voor activiteiten in bijberoep en het exposeren van producten. Vandaag gebruikt de designwinkel Ambertree uit Hoboken de etalage zelfs als pop-up showroom”, aldus Thomas de Jong.
Die sociale interactie met je buren verhoogt daarenboven je geluksniveau, dat toonden cijfers van het Nationale Geluksonderzoek, uitgevoerd door de UGent, eerder dit jaar al aan. We hebben er dus alle belang bij om onze buren te kennen en goede contacten met hen te hebben. En het feit dat ruimte schaarser wordt en we daardoor met zijn allen kleiner moeten gaan wonen, kan daar dus een positieve impact op hebben”, besluit de Jong.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten