Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Circulaire sloop van oude Zwan-fabriek

De loodsen op de voormalige Struik Foods site in Schoten, waar vroeger Zwanworstjes werden geproduceerd, worden na bijna vier jaar leegstand, afgebroken. En dat gebeurt met zorg voor het milieu.

Ontwerp zonder titel (44)
Jeni Invest

Projectontwikkelaar Jeni Real Estate uit Turnhout en Aertssen Group uit Stabroek kiezen ervoor om elk stuk afbraakmateriaal een duurzame bestemming te geven. Metselwerk bijvoorbeeld wordt nauwgezet geanalyseerd. Kwalitatieve stenen worden hergebruikt voor traditionele hoevewoningen. De overige stenen worden op de site door een breker verwerkt tot puin en hergebruikt als deel van de fundering voor de nieuwe gebouwen of de wegen van het toekomstige bedrijvenpark De Zwaan, net als het beton. Hierdoor worden meer dan 1.600 vrachtwagens van de weg gehouden. Verder worden Ytong blokken verpulverd tot nieuw bouwmateriaal. Een deel van de dakbedekking wordt gerecycleerd en oude HDPE buizen versmolten om er weer nieuwe buizen van te maken.

Niet alleen tijdens het slopen maar ook bij de heropbouw van de site streeft de projectontwikkelaar naar een duurzame aanpak. Er wordt maximaal gekozen voor energiezuinige technieken en groene energie. Alle gebouwen worden voorzien van groendaken en er komt een 15-meter brede bufferzone tussen het project en de omliggende woningen. Het park zal volledig gasloos zijn en bedrijven worden gestimuleerd om zoveel mogelijk te kiezen voor CO2-neutraliteit. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten