Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Collectief Noord ontwerpt appartementsgebouw in Berchem

Voor het ontwerp van een nieuw appartementsgebouw en de transformatie van een binnengebied aan de Grote Steenweg in Berchem koos Woonhaven Antwerpen voor het ontwerp van Collectief Noord Architecten. Op het kruispunt van twee drukke wegen, de Grote Steenweg en de Fruithoflaan/Ringlaan, bevinden zich sociale appartementsgebouwen van drie bouwlagen en twee lage volumes van één bouwlaag in het binnengebied dat een garage, werkplaats en een kinderdagverblijf bevat. Woonhaven Antwerpen kiest ervoor om de gebouwen af te breken en te vervangen door een nieuwe configuratie van een appartementsgebouw op de hoek en seniorenwoningen in het binnengebied zodat het bouwblok meer ademruimte krijgt.

Vóór en na: Poortgebouw in de Pastoor van de Wouwerstraat.

Collectief Noord ontwerpt appartementsgebouw in Berchem
© Woonhaven Antwerpen

Collectief Noord Architecten staat in voor het ontwerp. Hun voorstel kwam als beste uit de bus van de vijf architectenbureaus die deelnamen aan de selectieprocedure. De andere bureaus waren De Smet Vermeulen, Bart Dehaene architecten, Cuypers & Q in samenwerking met Buro Bauer en Studio Jan Vermeulen. In het ontwerp van Collectief Noord heeft elke functie een eigen plek: de seniorenwoningen worden in een U-vorm rond een collectieve groenzone gepositioneerd, de appartementen liggen in het hoekensemble en centraal in het binnengebied wordt een parkpaviljoen ingepland. De leesbaarheid van het geheel wordt versterkt door de architectuur en het ontwerp van het groen. De uitwerking aan de randen volgt de architectuur van buren, terwijl lichte accenten en de uitwerking van de plint in het hoekgebouw de bezoeker richting het binnengebied leiden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten