Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Collectieve renovatie voor twintig Gentse woningen

Twintig eigenaars in de Gentse wijk Dampoort-Sint-Amandsberg hebben de voorbije vier jaar hun woning gezamenlijk gerenoveerd met de hulp van RenoseeC, een project van Technologiecampus Gent van de KU Leuven. RenoseeC begeleidt de bewoners doorheen het volledige renovatieproces. De ingreep maakte de woningen gezonder en energiezuiniger.

Collectieve renovatie voor twintig Gentse woningen

Vele mensen kijken op tegen de renovatie van hun woning. Een architect zoeken, aannemers contacteren, het budget plannen, … het is een hele opgave die heel wat tijd vraagt. Om bewoners hierbij te helpen ontwikkelden onderzoekers van de Technologiecampus Gent van de KU Leuven samen met enkele partners RenoseeC. Hierbij worden renovaties per buurt gebundeld: vijf tot tien renovatieprojecten delen één architect en één aannemer. De eigenaars krijgen begeleiding en genieten van heel wat schaalvoordelen.

“Voor de meeste deelnemers was RenoseeC het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om werk te maken van de renovatie van hun woning. 40% van hen gaf aan dat ze er anders niet aan begonnen waren. Eén op de drie verklaarde dat ze de renovatie anders in verschillende stappen hadden aangepakt. Het project mikt op zeer verscheiden deelnemers, van bemiddelde eigenaars tot noodkopers (eigenaars van een krot zonder financiële middelen om te renoveren) en kwetsbare huurders (die in aanmerking komen voor sociale huur) ”, zegt onderzoeker Eva Heuts.

Alle renovaties hebben ook een positief effect op de gezondheid van de bewoners. “De renovatieprojecten bieden een oplossing voor problemen met vocht, verwarming of lichtinval. Er was na afloop een beter K-peil (de globale warmte-isolatie van het gebouw ), een beter E-peil (de globale energieprestatie van het gebouw) en een betere UA-waarde (isolatiekwaliteit van de gebouwschil )”, aldus Alexis Versele, architect-onderzoeker aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven.

RenoseeC brengt heel wat spelers samen: de overheid, het middenveld, de onderzoekswereld en commerciële bouwpartners. “Vele bestaande initiatieven komen enkel van private of middenveld-organisaties of van de overheid. RenoseeC toont aan dat dat je deze partners kan samenbrengen rond gemeenschappelijke doelstellingen”, zegt Hilde Reynvoet van de dienst Wonen van de stad Gent.

De voorbije vier jaar was RenoseeC een VLAIO-proefproject. Vanaf 2019 wordt het project uitgebreid naar andere wijken in Gent en naar andere Vlaamse steden. “In heel Vlaanderen is twee derde van alle woningen onvoldoende geïsoleerd en is één derde van slechte kwaliteit. Momenteel wordt jaarlijks 1% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd. RenoseeC kan er mee voor zorgen dat dit tempo wordt opgetrokken naar 3% per jaar. Gent, Sint-Niklaas en Aalst tonen alvast interesse om het project voort uit te rollen”, verklaart Alexis Versele.

De partners in het Gentse testproject waren:

•    De kennisinstellingen KU Leuven (TC Gent, Bouwfysica, ASRO), de VITO en AP Hogeschool (kenniscentrum ISOS).

•    De fabrikanten van bouwmaterialen Cantillana, Derbigum, Remmers, ISOVER, Sto, SVK en Recticel Insulation.

•    De aannemersbedrijven Alpas, Beneens, Durabrik, Inhout, Nerf, Maatwerkbedrijf Weerwerk en de Vlaamse Confederatie Bouw.

•    Het architectenbureau BAST architects & engineers.

•    De middenveldorganisaties Domus Mundi, Samenlevingsopbouw Gent en SIVI. Peritus trad op als coach en businessplanner, Lexcom als juridisch adviseur.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten