Cordeel renoveert 323 woningen in Mol
Bouwbedrijf Cordeel start begin volgend jaar met de volledige renovatie van de iconische Residentiewijk aan de Boeretang in Mol. Deze woonwijk werd gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw en is eigendom van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
De modernistische wijk krijgt dankzij het renovatieproject een tweede leven als ambitieus woonproject met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving. De betrokken partijen hebben de samenwerkingsovereenkomst zopas ondertekend.
De Residentiewijk werd destijds gebouwd om de werknemers van het SCK en de VITO te huisvesten. Deze onderzoeksorganisaties hebben de woningen en de site jarenlang zelf onderhouden, maar na meer dan zestig jaar dringt een grondige renovatie van de hele woonwijk zich op.
“We hebben beslist om hiervoor een beroep te doen op een externe partner, waarop we terecht kwamen bij de ervaren familiale bouwonderneming Cordeel met vestigingen in onder meer Temse en Hoeselt”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.
Bij beide onderzoeksorganisaties werken meer dan 1.500 hooggekwalificeerde specialisten, vaak ook met een internationale achtergrond. “Wij vinden het belangrijk om deze internationale experts een optimale ervaring te bieden tijdens hun tewerkstelling bij de VITO. Huisvesting in een mooie omgeving in de buurt en met alle hedendaags comfort maakt daar deel van uit”, vult Dirk Fransaer, afgevaardigd bestuurder van de VITO, aan.
“Een project als dit komt in Vlaanderen geen twee keer voorbij. We gaan er een uniek woonproject van maken met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving en wij zullen ook instaan voor het onderhoud gedurende 25 jaar. Bovendien zullen we een nieuw warmtenet aanleggen voor de wijk”, verklaart Paul Ivens, bestuurder bij Cordeel.
In totaal krijgen 323 wooneenheden een grondige opfrisbeurt. Het gaat om de zogenaamde dormitories of studentenkamers, studio’s, appartementen, rijwoningen en villa’s. Cordeel zal de renovatie in verschillende fases aanpakken voor een totaal budget van 50 miljoen €. Als alles goed gaat, wordt de eerste uitvoeringsfase reeds begin 2019 gestart. Na de renovatie worden de woningen gefaseerd weer te huur of te koop aangeboden. De precieze prijzen worden nog bepaald.
Sinds de oprichting in 1934 heeft de familiale onderneming Group Cordeel zich opgewerkt tot een belangrijke Belgische bouwgroep. Dankzij talrijke overnames is het bedrijf sterk gegroeid en geografisch uitgebreid in heel België met een sterke lokale verankering in Limburg dankzij de vestiging in Hoeselt. Cordeel kan rekenen op 1.800 medewerkers en is actief in de residentiële en commerciële sector, logistiek en productie en in de kantoor- en utiliteitssector. In deze uiteenlopende sectoren worden verschillende types bouwprojecten gerealiseerd, van appartementsbouw en serviceflats tot woonzorgcentra, ziekenhuizen, scholen, industriële gebouwen, kantoorgebouwen en logistieke centra.
Het Studiecentrum voor Kernenergie werd in 1952 door de Belgische overheid opgericht. De meer dan 750 medewerkers doen onderzoek naar de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. Het SCK ontwikkelde al verschillende innovatieve en toekomstgerichte toepassingen voor de medische wereld, de industrie en de energiesector. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Haar doel is om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen. De VITO werd opgericht in 1991.