Creatieve hub De Hoorn in Leuven breidt fors uit
De Leuvense creatieve ondenemershub De Hoorn heeft deze week een ambitieus bouwproject in gang gezet waardoor de huidige oppervlakte van het gebouw zal verdubbelen. De Hoorn schakelt daarmee een versnelling hoger en wil vanaf 2020 meespelen met de internationale trendsetters.
Er wordt resoluut gemikt op grotere congressen. Er komen nog meer op maat gemaakte kantoorconcepten en flexibele vergaderzalen. De bovenste verdiepingen van de nieuwbouw zullen fungeren als tijdelijke residentiële verblijven. Samen met het al bestaande Grand Café, de evenementenruimtes en de werkplekken levert dit een unieke mix van elkaar versterkende functies op. Deze nieuwe fase in het bestaan van De Hoorn, een complex dat de voorbije jaren werd bekroond met verschillende architectuur- en erfgoedprijzen, wordt opnieuw begeleid door 360 Architecten uit Gent. De algemene aanneming is in handen van Groep Van Roey uit Rijkevorsel. Er wordt anderhalf jaar gebouwd, het kostenplaatje wordt geraamd op 7,5 miljoen €.
Het voormalige brouwerijgebouw in Leuven is de bakermat van het bekende Stella Artois-bier. In 1926 werd op deze plek het eerste pilsbier met de naam Stella gebrouwen.De brouwerij is een pareltje van industrieel erfgoed en werd in 1923 met veel zorg en detail ontworpen, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, en ook het ontwerp van de draagstructuur is uitzonderlijk. Het geheel vormt een goed bewaard voorbeeld van dit type brouwerijen.
Toen de bierproductie in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw verhuisde naar een nieuwe locatie kwam het complex leeg te staan en in 1997 werd het gebouw beschermd als monument. In 2007, na meer dan 25 jaar leegstand, groepeerden zeven jonge Leuvense creatieve ondernemers zich in een vennootschap en kochten ze het gebouw om het de daaropvolgende jaren te transformeren tot een creatieve hub. Er werd gekozen voor een gemengd programma van kantoren (voor de creatieve economie), evenementenzalen (voornamelijk in de historische brouwzalen) en horeca. De keuze voor evenementenruimtes en horeca is niet toevallig. Ze geven het gebouw zijn publieke, bruisende karakter én ze zijn een interessante aanvulling op de kantoren voor de creatieve economie. In 2012 waren de ingrijpende verbouwingen klaar. Het geheel is vandaag een mooi voorbeeld van hoe een monument met enkele slimme toevoegingen een fraaie herbestemming kan krijgen, waardoor een nieuw gebruik mogelijk wordt.
Dit sociale en privé-initiatief leverde niet alleen een belangrijke bijdrage aan het behoud van een belangrijk stuk industrieel erfgoed in Leuven, maar wekte ook een verwaarloosd gebouw weer tot leven dankzij een uiterst creatief gebruik van ruimtes binnen het goed bewaarde historische weefsel. De oude brouwerij is vandaag niet alleen de nieuwe thuis voor ondernemers uit de creatieve sector, maar huisvest ook een Grand Café die als gedeelde living fungeert voor de hele buurt. De historische brouwzalen vormen jaarlijks ook het decor van meer dan 250 evenementen.
Het historische pand werd zo omgevormd tot creatieve hub met een uniek en gemengd programma. Vandaag kom je naar De Hoorn om te werken, te feesten en/of te eten. Die aanpak werd op 24 mei 2016 in Madrid beloond door dit project in de categorie ‘Instandhouding’ te bekronen met de Europa Nostra Prijs van de Europese Unie, het grootste eerbetoon dat je in Europa inzake cultureel erfgoed kan ontvangen. Een jaar eerder ontving De Hoorn ook al de vierjaarlijkse architectuurprijs van de stad Leuven en de tweede prijs van de publieksjury. Daarnaast werd het complex meermaals als inspirerend herbestemmingsproject in de kijker gezet.
Nieuwe fase
Omdat de eigenaars ook de mede-gebruikers zijn van het gebouw straalt het pand uit waar ze zelf als organisatie voor staan. Dat merk je ook aan de bedrijven die zich reeds vestigden in De Hoorn. De voormalige brouwerij is een innoverende, open ontmoetingsplaats waar kruisbestuiving, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. De Hoorn was al bezig met het aanbieden van plekken voor coworking toen het concept niet eens bestond. 360 Architecten uit Gent leverde hier prachtig en zelfs baanbrekend werk en doet dat nu nog eens over met een volkomen nieuw bouwproject dat netjes aansluit bij het bestaande complex en dat de initiatiefnemers zelf omschrijven als De Hoorn Next Level.
De eigenaars trokken op studiebezoek naar soortgelijke projecten in onder meer Londen (Second Home) en Los Angeles (NeueHouse). Volgens hen is het duidelijk dat moet worden ingespeeld op de internationale trends van flexibel werken, wonen en het bouwen van communities. Het uitgangspunt blijft kruisbestuiving stimuleren in een creatief netwerk. Maar deze keer wordt er niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een extra laagje bovenop gelegd.
Vanaf 2020 wordt het huidige programma van De Hoorn versterkt door de toevoeging van een flexibele residentie voor tijdelijk verblijf. Op de bovenste drie verdiepingen van de nieuwbouw komen residenties waar ondernemers, expats, wetenschappers of kunstenaars tijdelijk kunnen verblijven. “Dit residentiële gedeelte wordt een plek waar gasten meer kunnen dan alleen maar wonen. Ze zullen er van onze werk- en vergaderplekken kunnen genieten, maar ook van onze publieke ruimtes of van gemeenschappelijke activiteiten zoals lezingen, workshops en feestjes”, verklaart mede-oprichter en bestuurder Pieter Goiris.
De Hoorn introduceert daarvoor een ‘membershipmodel’ met op maat gemaakte formules. Of je nu expat bent, freelancer of een groter bedrijf, elk lid krijgt een op maat gemaakte (werk)plek in de nieuwe Hoorn. Als bezoeker zal je op verschillende manieren lid kunnen worden van De Hoorn Community. Het klassieke huurcontract wordt ingeruild voor een geïntegreerd model waar leden op een toffe manier kunnen genieten van het gebouw en de aangeboden diensten en activiteiten.
De helft van de nieuwe oppervlakte is bestemd voor creatieve ondernemers. Samen met vastgoedcoördinator Miss Miyagi, één van de bedrijven in De Hoorn en Office 360 Architecten werd een plan uitgewerkt met een brede waaier van kleine en grote werkunits, meer flexibele vergaderruimtes, meer eet- en bergruimte, meer belzones en meer koffiehoekjes.Daarnaast wordt ingezet op congresruimte en wordt de evenementenwerking uitgebreid. In de nieuwbouw zullen flexibele en karaktervolle ‘break-out rooms’ tot 150 personen geïntegreerd worden zodat volwaardige congressen kunnen plaatsvinden met lezingen en recepties, workshops en brainstormsessies.
Industriële stijl
Het bureau 360 Architecten uit Gent werd opnieuw aangesteld om ‘De Hoorn Next Level’ te vertalen in een nieuwbouw. De architecten kozen voor een voortzetting van de huidige ruwe, industriële stijl en integreren op creatieve wijze de nieuwbouw met het oude gebouw. Office 360 Architecten is opgericht in 2004 door de vennoten Ir-arch. Kris Buyse, Ir-arch. Greet Houben en Ir-arch. Jan Mannaerts. Sindsdien is 360 Architecten uitgegroeid tot een middelgrote onderneming met 20 medewerkers en een zeer gevarieerde opdrachtenportefeuille. Het kantoor heeft als opdrachtgevers zowel publieke overheden als private ondernemingen en particulieren.
Bekende realisaties zijn onder meer de Vlerick Leuven Campus, de voet- en fietsbrug van het Maria Hendrikapark in Oostende, het masterplan Stad aan de Maas in Maaseik, de dorpskernvernieuwing in Ingelmunster, verscheidene woningbouwprojecten voor AG Vespa in Antwerpen, de reconversie van het militair hospitaal in Antwerpen en verscheidene privéwoningen. In ontwikkeling zijn momenteel het meergezinswoningproject Lievehof Gent, de reconversie van de KBC-gebouwen aan de Gentse Kouter, de uitbreiding van het Koninklijk Atheneum in Boom, het woon- en zorgcentrum Hertog Jan in Lommel en de reconversie van het Opleidingsgebouw Spoor Noord in Antwerpen.
Start werken
Aannemer nv Van Roey uit Rijkevorsel staat in voor de realisatie van het project. De voorbereidingen zijn al een maand aan de gang en vorige maandag zijn de echte graafwerken begonnen. Tijdens de uitbreiding blijft De Hoorn actief. Er wordt 18 maanden gewerkt en eind 2019 moeten de werkzaamheden voltooid zijn. Van Roey was en is in Vlaanderen een voortrekker inzake de realisatie van projecten via publiek-private samenwerking (pps). De bouwgroep bestaat uit negen bedrijven die een totaaloplossing aanbieden aan zowel privé-organisaties als overheden.
De klasse 8-aannemers Van Roey, vanhout.pro, Algemene Bouw Maes en Artem zijn toonaangevend in algemene en industriële bouwprojecten. Bovendien verzorgt vanhout.pro interieuropdrachten en produceert het maatmeubilair in eigen atelier. Staalbeton produceert betonstaal en maakt prefabbeton en metaalschrijnwerk op maat, terwijl Architon op maat prefab bouwelementen in architectonisch beton produceert. Van Roey Vastgoed is actief in de residentiële en professionele projectontwikkeling. Sportoase ontwikkelt en exploiteert multifunctionele sport- en recreatiecentra. Sibes ten slotte staat in voor het bouwkundige en technische onderhoud.q