Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

De Hoorn in Leuven verdubbelt capaciteit

De Hoorn aan de Vaartkom in Leuven breidt uit en verdubbelt de capaciteit van de Work Hub. Vanaf januari zal hier ruimte zijn voor bijna vijfhonderd professionals en vijftig bedrijven uit de creatieve sector. Daarnaast zal ook het aantal evenementen op de site sterk toenemen en mikt De Hoorn jaarlijks op 100.000 bezoekers.

De Hoorn in Leuven verdubbelt capaciteit  (1)

Het voormalige brouwerijgebouw in Leuven is de bakermat van het bekende Stella Artois-bier. In 1926 werd op deze plek het eerste pilsbier met de naam Stella gebrouwen. De brouwerij is een pareltje van industrieel erfgoed  en  werd in 1923 met veel zorg en detail ontworpen, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, en ook het ontwerp van de draagstructuur is uitzonderlijk. Het geheel vormt een goed bewaard voorbeeld van dit type brouwerijen.

Toen de bierproductie in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw verhuisde naar een nieuwe locatie kwam het complex leeg te staan en in 1997 werd het gebouw beschermd als monument. In 2007, na meer dan 25 jaar leegstand, groepeerden zeven jonge Leuvense creatieve ondernemers zich in een vennootschap en kochten ze het gebouw om het de daaropvolgende jaren te transformeren tot een creatieve hub. Er werd gekozen voor een gemengd programma van kantoren (voor de creatieve economie), evenementenzalen (voornamelijk in de historische brouwzalen) en horeca.

Sinds 2012 is de site uitgegroeid tot een bruisende plek waar iedereen kan genieten van een fris pintje, een lunch, een gezellig diner of een inspirerend evenement. Maar er kan ook gewerkt worden. De Work Hub van De Hoorn was tot dusver de thuisplaats van veertig bedrijven in de creatieve sector, waaronder Bonka Circus van Vincent Kompany, het agentschap Boondoggle en het platform voor televisiemakers Tinkerlist dat vijf keer naar een grotere studio verhuisde.

Het behoud van een gedeelte van de oude brouwerij-infrastructuur maakt van De Hoorn een unieke evenementenruimte. (Foto Jos Schellens)

Nieuwe bedrijven

De Work Hub van De Hoorn beslaat momenteel nog 5.810 m², goed voor voldoende werkruimte voor 224 creatieve ondernemers en 25 gevestigde of groeibedrijven, maar de capaciteit zal nu verdubbelen. Van deze totale ruimte is inmiddels reeds 75% verhuurd. Softwarespecialist madewithlove, dat in 2012 als allereerste aan de slag ging in de Work Hub maar er wegtrok toen de beschikbare ruimte te klein werd, keert terug. Ook Untaylored, Ectosense en CrazyGames zullen hun intrek nemen in De Hoorn.

Volgens CEO Sam Custers wil De Hoorn uitgroeien tot dé creatieve en culturele hotspot van Leuven. “In tegenstelling tot andere klassieke bedrijvencentra organiseren we geen incubatorprogramma’s, maar creëren we een broedplaats waar aan professionele kruisbestuiving wordt gedaan. We bouwen aan een hechte gemeenschap die niet alleen bestaat uit de verschillende bedrijven en coworkers die hier actief zijn, maar waar ook de mensen die in hun vrije tijd afzakken naar De Hoorn deel van uitmaken”, aldus Custers.

Daarom investeert De Hoorn sterk in de verschillende faciliteiten die de site te bieden heeft, van nieuwe vergaderzalen tot unieke eventruimtes zoals de Brouwzaal en het Grand Café, het kloppende hart van De Hoorn. Met de uitbreiding wil De Hoorn jaarlijks de gastheer zijn van ongeveer 300 evenementen voor 100.000 bezoekers.

“Bedrijven die zich vestigen in De Hoorn kunnen intekenen voor een lidmaatschap op maat van hun noden”, aldus CEO Sam Custers. (Foto: Karel Duerinckx)

“De Hoorn is de ideale locatie voor workshops, productlanceringen en andere professionele activiteiten. We halen de mensen die hier werken vanachter hun kantoor en bieden hen letterlijk de ruimte om met elkaar ideeën uit te wisselen, elkaar te leren kennen en te inspireren. Dit kan tijdens de werkuren, gedurende een evenement of gewoon bij een lekkere frisse pint. Daarnaast is De Hoorn ook de ideale locatie voor privéfeesten”, zegt Sam Custers.

Bedrijven die zich vestigen in De Hoorn kunnen intekenen voor een lidmaatschap op maat van hun noden. Er zijn vier formules voor kleine tot grote bedrijven, van freelance creatives over start-ups tot gevestigde waarden met tien tot vijftig medewerkers. Een lidmaatschap omvat alles. De bedrijven moeten met niets rekening houden: ze hebben toegang tot de faciliteiten en kunnen deelnemen aan activiteiten en events. Ook het onderhoud van de kantoorruimte en zelfs het bewateren van de planten is inbegrepen.

Met de uitbreiding schakelt De Hoorn een versnelling hoger en wil de onderneming vanaf 2020 meespelen met de internationale trendsetters. Er wordt resoluut gemikt op grotere congressen. De bovenste verdiepingen van de nieuwbouw zullen fungeren als tijdelijke residentiële verblijven. Deze nieuwe fase in het bestaan van De Hoorn, een complex dat de voorbije jaren werd bekroond met verschillende architectuur- en erfgoedprijzen, wordt begeleid door 360 Architecten uit Gent. De architecten kozen voor een voortzetting van de huidige ruwe, industriële stijl en integreren op creatieve wijze de nieuwbouw met het oude gebouw. De algemene aanneming is in handen van Groep Van Roey uit Rijkevorsel. Het kostenplaatje van de uitbreiding wordt geraamd op 7,5 miljoen €.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten