Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

De Italiaanse realisaties van Zaha Hadid

In Rome is de tentoonstelling ‘L’Italia di Zaha Hadid’ begonnen, een eerbetoon aan Zaha Hadid, de beroemde en veelvuldig bekroonde Britse architecte van Irakese afkomst die op 31 maart vorig jaar onverwacht overleed. Het voornaamste onderdeel van de expo is een overzicht van de gebouwen die de architecte in Italië realiseerde. De tentoonstelling is tot 14 januari te bezoeken in het MAXXI, het nationale museum voor moderne kunst, dat eveneens door haar werd ontworpen.

zaha hoofdfoto

De tentoonstelling brengt hulde aan het werk en de stijl van de architecte, die in Italië haar artistieke en architectonische visie wist te combineren met knipoogjes naar de Romeinse barok, het Italiaanse futurisme en het werk van bekende architecten zoals Luigi Moretti en Pier Luigi Nervi. De tentoonstelling is ondergebracht in de spectaculairste galerij van het MAXXI-museum, de zaal met het enorme buitenraam dat uitkijkt op het binnenplein. Er worden zowel schetsen, 3D-modellen als foto’s getoond. Op een 20 m lange videomuur worden filmfragmenten geprojecteerd.



Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is gewijd aan de Italiaanse projecten van Zaha Hadid, waaronder de oestervormige scheepsterminal in Salerno, het Messner bergmuseum in Plan de Corones (Dolomieten), de185 m hoge Generali-toren en de woon-, handels- en zakenwijk City Life in Milaan, het hogesnelheidstreinstation in Afragola (Napels), het Regium Waterfront in Reggio Calabria, het Magica winkel- en ontspanningscentrum en het vijfsterrenhotel met businesscenter in Jesolo, het MAXXI-museum in Rome en het nog te bouwen Nuragische Museum en het Museum voor Hedendaagse Kunst in Cagliari.



Ook het designwerk dat Zaha Hadid voor Italiaanse topmerken zoals Fendi, Alessi, Sawaya & Moroni en Slamp maakte, komt aan bod, zoals zitbanken, stoelen, tafels, lampen, vazen, juwelen en handtassen.  Ter gelegenheid van de tentoonstelling werd een catalogus uitgegeven (in het Italiaans en het Engels) onder redactie van Pippo Ciorra en Margherita Guccione. Het boek bevat foto’s van Hélène Binet en kritische essays van onder anderen  Patrik Shumacher, Stefano Boeri, Richard Burdett, Maurizio Gentile, Luca Molinari, Deyan Sudjic en Domitilla Dardi. De expo werd opgebouwd in samenwerking met  Zaha Hadid Design, Zaha Hadid Architects en de Stichting Zaha Hadid.



Zaha Hadid werd in 1950 geboren in de Iraakse hoofdstad Bagdad en studeerde wiskunde aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. In 1977 studeerde ze af aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas, waarna ze in 1980 voor zichzelf begon. Zaha Hadid werkte volgens de zogeheten deconstructivistische stijl, die ervan uitgaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. Van een sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte de architecte haar persoonlijke handtekening.



De architecte vergaarde wereldwijd succes en haar ontwerpen zijn in een groot aantal landen te vinden. Die zijn uitgevoerd in een deconstructivistische stijl. Zaha Hadid ontwierp onder meer het London Olympic Aquatic Centre, het Olympische zwembad in Londen uit 2012, het Al Wakrah-stadion in Qatar, het operagebouw in Guangzhou in China, het Heydar Aliyev Center in Azerbeidzjan, het Rosenthal Center for Contemporary Art in Cincinnati en het nationale museum voor moderne kunst in Rome (MAXXI) waarvoor ze in 2010 de Stirlingprijs ontving.

Die kreeg ze een jaar later nog eens voor de Evelyn Grace Academy in Brixton. In 2015 ontving ze ook de Royal Gold Medal for architecture van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk. In 2004 was ze de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker-prize won. Koningin Elisabeth verhief haar in de adelstand. Dit zijn slechts enkele van haar vele realisaties en prijzen.

Ze tekende ook twee Belgische projecten: het nieuwe station in Knokke-Heist, een project dat echter werd afgeblazen, en het Havenhuis in de Antwerpse haven, waarvoor de architecte in 2012 zelf het startsein voor de bouw kwam geven. De ruimte voor het gebouw heet nu het Zaha Hadidplein.

Als industrieel vormgever ontwierp Zaha Hadid ook loungezetels, ergonomische kookeilanden, bouwbeslag, een conceptcar en damesschoenen. Voor kunsthandelaar Kenny Schachter bedacht zij een 8 m lange aerodynamische speedboot met asymmetrische vormen. Hadids bureau bedacht ook het decor voor een tournee van de Pet Shop Boys.

 

La Italia di Zaha Hadid

Tot 14 januari 2018
Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo (MAXXI)
Via Guido Reni 4A, Rome
Open van 11 tot 19 uur, donderdag tot 22 uur
Gesloten op maandag en feestdagen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten