Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

De oud-Embuild-zetel wordt een klimaatvriendelijk kantoorgebouw

De voormalige hoofdzetel van Embuild (Confederatie Bouw) in hartje Brussel wordt omgevormd tot het modern en klimaatvriendelijk kantoorgebouw. ‘.CORE’ moet een energiezuinige en flexibele werkplek worden.

Ontwerp zonder titel (45)
EAGLESTONE BELGIUM en ION

Het modernistische gebouw aan de Lombardstraat ligt op een boogscheut van de Grote Markt en werd in 1970 ontworpen door de beroemde Brusselse architect Marcel Lambrichs. De typische gevel doet al meer dan 50 jaar lang alle voorbijgangers opkijken en behoort inmiddels tot het bouwkundig erfgoed van onze hoofdstad. 

De buitenkant

Projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION willen van het iconische kantoorgebouw samen met architectenbureau A2RC een modern en vooral ook klimaatvriendelijk nieuw elan geven, met respect voor het architecturale werk van Lambrichs. De karakteristieke buitenkant van het gebouw, met de bekende rechthoekige prefab betonopeningen, blijft dan ook behouden.

De binnenkant

De binnenkant van het negen verdiepingen tellende kantoor daarentegen wordt volledig vernieuwd en heringericht. Door het gebruik van hout en glas, in combinatie met het originele beton, krijgt het interieur een warm en uitnodigend karakter. 

Het nieuwe ontwerp vertrekt vanuit een ruim atrium met veel natuurlijk licht en groen. Het wordt een centrale, aangename plek om meetings te organiseren of bij te praten met collega’s. Werknemers en bezoekers zullen zich vrij kunnen bewegen in het 8.400 vierkante meter grote kantoorgebouw, dat met zijn modern, flexibel concept, creativiteit en productiviteit bevordert.

De bovenkant

De eyecatcher en favoriete plek van de toekomstige werknemers wordt ongetwijfeld de ruime rooftop met een adembenemend uitzicht op het Stadhuis van Brussel. 

Het kantoorgebouw zal ook CO2-neutraal zijn en alle fossiele brandstoffen bannen. Dat de bouwheren duurzame ambities hebben met het gebouw blijkt uit hun streven naar een BREEAM Outstanding-certificering. Dat is het hoogste niveau op de BREEAM-beoordelingsschaal, die de milieuprestaties van het project beoordeelt. Ook de Well Platinum ready -standaard en WiredScore Platinum staan op hun verlanglijst.

 Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebouw eind 2025 opgeleverd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten