Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

De wonderjaren van 30 jaar architectuur in Vlaanderen in maquettes

De architectuur in Vlaanderen kende de voorbije drie decennia een ongeziene bloei. De tentoonstelling '30 jaar architectuur in Vlaanderen - De wonderjaren in maquettes', die van 25 oktober tot 30 januari 2016 te zien is in cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist, zet baanbrekende en spraakmakende projecten uit die periode in de kijker. In totaal worden 57 maquettes en tientallen foto's van meer dan 70 projecten getoond. De tentoonstelling biedt tevens een uitgebreid overzicht van de toonaangevende figuren, feiten en gebeurtenissen die hebben bijgedragen tot aan de florerende architectuurcultuur in Vlaanderen.

De wonderjaren van 30 jaar architectuur in Vlaanderen in maquettes

In de periode tussen 1970 en 1980 lag de architectuur in ons land op apegapen. De architectenbureaus kampten met de economische crisis, het beleidskader was gebrekkig, de toekenning van opdrachten was gepolitiseerd, het architectuuronderwijs schoot te kort. In de tweede helft van de jaren '80 van vorige eeuw kondigden enkele projecten schoorvoetend een kentering aan. In de steden zorgden enkele opvallende ingrepen hier en daar voor een voorzichtig debat, even later aangezwengeld door de eerste grote ontwerpwedstrijden. Dankzij de overtuigingskracht van een handvol bevlogen ontwerpers en beleids­makers begonnen zich zowaar de contouren van een architectuurcultuur af te tekenen.

Vandaag, dertig jaar later, heeft succesvolle stadsvernieuwing onze steden weer leefbaar gemaakt, stimuleren gemeentelijke, stedelijke en Vlaamse overheden kwaliteitsvolle architectuur en worden Vlaamse ontwerpbureaus internationaal gewaardeerd.

Dankzij de overtuigingskracht van een handvol bevlogen ontwerpers en beleidsmakers begonnen zich zowaar de contouren van een architectuurcultuur af te tekenen.

De tentoonstelling brengt 57 maquettes en tientallen foto's bij elkaar van meer dan 70 projecten die de wonderjaren mee hebben vormgegeven. Daaronder bevinden zich spraakmakende gebouwen van baanbrekers, zoals Robbrecht en Daem, Marie-José Van Hee, bOb Van Reeth en Christian Kieckens. Daarnaast zijn er projecten van 'jonge goden' zoals Willem Jan Neutelings, Xaveer De Geyter en Stéphane Beel, evenals werk van de nieuwe lichting die sinds de eeuwwisseling actief is, zoals 51N4E, Office Kersten Geers David Van Severen, de vylder vinck taillieu en noA. Samen met vele anderen zorgen ze in die dertig jaar voor een fascinerende architectuurproductie die heel divers is, maar die integriteit verkiest boven spektakel of grote gebaren.

Een tijdlijn loopt als rode draad doorheen de tentoonstelling. Tekst, foto's, video-interviews en maquettes bieden een overzicht van figuren, feiten en gebeurtenissen die de voorbije dertig jaar hun stempel hebben gedrukt op de architectuurcultuur in Vlaanderen.

De maquettes werden opgespoord en geïnventariseerd door de medewerkers van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Ze bezochten tientallen archieven van architectuurbureaus, bedrijven, overheden en particulieren. Hun zoektocht levert enkele verrassende ontdekkingen op. In de tentoonstelling zijn zelfs enkele verloren gewaande, iconische werken te zien. Anderzijds bleek ook dat maquettes van sommige sleutelprojecten niet (meer) bestaan of vernield of spoorloos verdwenen zijn. Op deze tentoonstelling krijgen ze met foto's toch de aandacht die ze verdienen.

'30 jaar architectuur in Vlaanderen - De wonderjaren in maquettes', van zondag 25 oktober tot en met zondag 10 januari 2016. Dagelijks open van 10 tot 19 u., op 24 en 31 december van 10 tot 17 u. Locatie: cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist. Gratis toegang.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten