Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Devagro start werken voor nieuwe woonbuurt in Sijsele

WVI, Vivendo, Durabrik, Matexi en Danneels realiseren op een boogscheut van het centrum van Sijsele (Damme) samen met de stad een nieuwe woonbuurt met 136 wooneenheden voor gezinnen, starters en senioren. Het is één van de grootste projecten voor de stad voor de komende jaren. Aannemer Devagro is zopas gestart met de voorbereidende infrastructuurwerken, naar de plannen van studiebureau Goegebeur uit Meerbeke.

IMG_8683
Met de start van de infrastructuurwerken geven burgemeester van Damme Joachim Coens, algemeen directeur van de  intercommunale WVI Geert Sanders en de voorzitter van de Brugse sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo Dirk De fauw samen met bouwheren Durabrik, Matexi en Danneels het startschot voor een nieuwe woonbuurt op de site Stakendijke, naast woonzorgcentrum De Stek.
 
WVI zal in totaal 46 bouwkavels op de markt brengen die variëren van 200 tot 600 m². “Als we de huidige timing kunnen aanhouden, hopen we te starten met de verkoop van de loten in het najaar 2022. De interesse is groot. Dankzij de viruscrisis zit de interesse voor huizen met een tuin  opnieuw in de lift”, stelt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. Durabrik realiseert 26 koopwoningen, Matexi 4 koopwoningen en 8 appartementen en Danneels 2 koopwoningen. Vivendo realiseert in het project 16 huurappartementen, 20 huurwoningen en 14 koopwoningen. Aansluitend aan het woonproject bouwt Vivendo nog 24 aanleunflats.
 
“Met dit project wil de stad Damme een antwoord bieden op het nijpende tekort aan betaalbare bouwgrond in Sijsele, maar meteen ook inspelen op de tendens van gezinsverdunning en vergrijzing - die om nieuwe woningtypes vraagt”, vertelt schepen voor Woonbeleid Christoph De Sutter. “Het woonproject omvat een divers aanbod aan bouwgronden, nieuwbouwwoningen en appartementen.”
 
“Dankzij gebundelde krachten slaagden de projectpartners erin om een hedendaags woonproject uit te werken met aandacht voor een mix aan woonvormen, groene ruimte, sociale leefbaarheid en duurzaam regenwaterbeheer”, zegt burgemeester Coens.
 
Water
 
De nieuwe woonbuurt is vlot te bereiken vanuit de Veldstraat en de Brouwerijstraat, maar om het doorgaande verkeer te beperken worden de overige (doodlopende) straten als woonerf ingericht. Deze straten komen bovendien samen in een groenzone van bijna 0,5 ha met twee wadi’s. Deze laatste spelen een belangrijke rol in een duurzaam regenwaterverhaal, samen met o.m. poreuze, waterdoorlatende betonstraatstenen voor de wegen en betonnen grasdallen voor de parkeerplaatsen. Bij een wadisysteem stroomt het regenwater van de wegen niet in de riolering, maar via bovengrondse goten en/of greppels in de wadi’s. Deze natuurvriendelijke wadi’s worden voorzien van een bloemen- en bijenweide, zodat ze optimaal worden ingekleed in het landschap.
 
De duurzaamheid wordt bovendien versterkt door heel wat wandel- en fietsdoorsteken. Vanaf de Nieuwe weg kan je het nieuwe woonproject bereiken via een voetgangers- en fietsverbinding. De groenzone wordt voorzien van een verhard wandel- en fietspad, zodat je veilig de Brouwerijstraat of Veldstraat kan bereiken. Via de Veldstraat sta je in een mum van tijd aan het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen Brugge en Sijsele, beter bekend als de abdijenroute.
 
“Resultaat is een nieuwe woonbuurt die jong en oud samenbrengt in een aangename woonomgeving”, vult Vivendo-voorzitter Dirk De fauw aan. De meeste sociale huurwoningen in rode baksteenarchitectuur die in de eerste fase in Sijsele gerealiseerd worden, zijn bestemd voor grote gezinnen (vier slaapkamers voor maximaal vijf personen). De plannen werden getekend door Architecten LMS Vermeersch uit Brugge. De 24 aanleunflats werden ontworpen door Cameleon Architects uit Oostende. Dit deelproject omvat twee bouwvolumes met drie bouwlagen. Deze woningen hebben twee slaapkamers.
 
Ook voor de shm is dit één van de grotere projecten. Zopas gunde de Brugse shm nog het project aan de Peterseliestraat in het centrum van Brugge aan MBG, de aannemer die in de stad ook het congrescentrum realiseert. In dat project komen op de site van het vroegere militaire ziekenhuis 52 nieuwbouwwoningen en 28 sociale woningen, naar de plannen van Architecten Groep III. Op de gelijkvloerse verdieping komt nog een niet-woonfunctie. 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten