Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Diepenbeek krijgt toegangspoort voor ecocampus

De studieopdracht voor de ontwikkeling van de toegangspoort voor de ecocampus in Diepenbeek werd gegund aan Muoto Architectes, OTO landscape architecture en Tab Architects. De toegangspoort tot de campus werd door het architectenteam ruimtelijk vertaald als een verbindende plek waar activiteiten, multimodale knooppunten, collectieve voorzieningen en groenblauwe infrastructuren samenkomen.

Diepenbeek krijgt toegangspoort voor ecocampus
Muoto Architectes, OTO landscape architecture en Tab Architects

Een ensemble van cilindrische gebouwen van verschillende afmetingen, ingeplant rondom de bestaande rotonde, vormt een sterke figuur. De samenhang van het geheel berust op een dialoog, een zacht spel van convexe vormen. De rotonde wordt een plaats van convergentie die de nieuwe toegangsgebouwen met elkaar verbindt.

De alzijdigheid van de gebouwen laat toe deze dichter bij elkaar en bij de rotonde te plaatsen. Ze werken samen als een ensemble, een toegangspoort tot de drie deelcampussen. Een geometrie van gastvrijheid, traagheid en samenleven. Het poortgebouw is complex in termen van programma maar eenvoudig op het vlak van planvorming. Het voorstel om de circulatie naar buiten te brengen is in lijn met een elegante structuur waarbinnen nog flexibiliteit mogelijk is, en resulteert in meer bruikbare oppervlakte.

De identiteit van het parkeergebouw wordt bepaald door zijn structuur, die een kwalitatieve uitstraling heeft en mogelijkheden biedt voor een toekomstige flexibele invulling. Een binnenpatio biedt ruimte aan de twee spiraalvormige hellingbanen en twee halfronde openluchttuinen en draagt bij aan de visuele en ruimtelijke kwaliteit van het gebouw. Zowel het parkeergebouw als het torengebouw zijn voorzien van functies die het maaiveld activeren en ontmoeting stimuleren.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten