Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Dierenasiel Genk verdubbelt in oppervlakte op nieuwe locatie

Er is een nieuwe locatie gevonden voor het Genkse dierenasiel. Na een vooronderzoek dat de noden van het asiel moest matchen met mogelijke locaties, is een terrein van 2 ha op het industrieterrein van Genk-Noord uit de bus gekomen. Daar is een verdubbeling in oppervlakte mogelijk en de aanleg van een losloopweide. Het provinciebestuur wil mee investeren in deze herlocalisatie en maakt 1,5 miljoen € vrij. In 2025 moet de verhuis een feit zijn.

AdobeStock_378263349
Dierenasiel Genk is het grootste dierenasiel van onze provincie. 11 gemeenten zijn bij dit asiel aangesloten en mogelijk worden er dat in de toekomst 14. Jaarlijks is deze vzw goed voor de opvang van zowat 900 honden en 1.200 katten. Op dit moment ligt het asiel langs de Europalaan, even buiten het Genkse stadscentrum, op de site van het vroegere slachthuis. Al enkele jaren is duidelijk dat het asiel daar niet kan blijven, want in het rup is dit gebied ingekleurd als natuurgebied. Het is op de huidige locatie dan ook niet mogelijk om uit te breiden of te investeren in renovatie en modernisering van de infrastructuur.

Nieuwe locatie

“Uit een behoefteonderzoek van het dierenasiel bleek ook dat de huidige oppervlakte van 1 ha niet langer voldoet aan de noden en dat het dubbele nodig is om een moderne werking te kunnen uitbouwen. Onze diensten zijn daarom op zoek gegaan naar een duurzame langetermijnoplossing voor het dierenasiel, die bovendien voldoende groot is”, legt schepen van Dierenwelzijn Anniek Nagels uit. “Uit ons vooronderzoek blijkt dat een terrein van 2 ha op het industriegebied Genk-Noord, gelegen op de kruising van de Woudstraat met de Hengelhoefstraat, lijkt te voldoen aan alle eisen. Dit terrein is bovendien in eigendom van de stad, wat de zaken uiteraard gemakkelijker maakt.”
 
Het gebied van 2 ha grenst aan enkele bedrijven van het industriegebied aan de ene kant en aan de autostrade aan een andere zijde. Voorts is ook het provinciaal domein Hengelhoef een directe buur.

De beslissing van de stad Genk om deze nieuwe locatie in Genk-Noord voor te stellen als een mogelijke nieuwe locatie voor het dierenasiel is slechts één - maar wel een cruciale - stap in een lang proces. Er is nog een hele weg af te leggen, maar het doel is wel om samen met alle partners en stakeholders de effectieve verhuis te realiseren tegen 2025.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten