Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Drie Belgische projecten op shortlist Mies van der Rohe Award 2022

Het was al langer bekend dat er liefst 21 Belgische projecten waren genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2022, de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. Drie van hen hebben nu ook de shortlist gehaald.

Drie Belgische projecten op shortlist Mies van der Rohe Award 2022 _ GARE MARITIME _ FILIP DUJARDIN
Dat zijn het Kunstencentrum Z33 uit Hasselt (Francesca Torzo), de Melopee Multipurpose School Building  uit Gent (Xaveer De Geyter Architects), en Gare Maritime uit Brussel (Neutelings Riedijk Architects). Half april wordt de winnaar bekendgemaakt. De officiële overhandiging van de prijs gebeurt een maand later in Barcelona.
 
Voor de Mies van der Rohe Award 2022 werden in totaal 532 werken uit 18 Europese landen beoordeeld door een jury van experts. De prestigieuze Europese prijs bestaat al sinds 1987 en wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Fundació Mies van der Rohe en de Europese Commissie.
 
Tijdens een driedaags durend overleg in Barcelona werden onlangs al de ingezonden projecten getoetst aan een uitgebreide lijst van criteria die in lijn liggen met de doelstelling van een duurzame toekomst. 
 
De 40 projecten die uiteindelijk de shortlist haalden, munten allemaal uit in creativiteit en innovatie. Zij deden dit door hergebruik en circulariteit in hun ontwerpen te integreren, collectieve participatieprocessen op te zetten voor het ontwerp en het gebruik van materialen, technologie en specifieke vakkundigheid die in relatie staan tot de esthetische en algemene waarden.
 
Een Belgische blikvanger op de shortlist is het Hasseltse Kunstencentrum Z33, dat met zijn architecturaal ontwerp en prachtige vaktechnische realisatie hoge ogen blijft gooien. De aannemers Groep Vanhout en Houben zorgden samen voor de realisatie van dit project.
 
De bouwteams van Vanhout Bilzen en Houben werden uitgedaagd bij de uitvoering van dit detaillistische en bijzondere ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo.
 
Het project omvat naast een nieuwbouw ook een renovatie van het Kunstencentrum Z33 en toont een veelheid aan materialen en technieken die je terugvindt in het unieke ‘diamanten’ plafond, de bepleisterde muren, kolommen, deuropeningen en ramen en de speciaal ontwikkelde ruitvormige baksteen.
 
De plaatsingsmethode is bijzonder omdat in tegenstelling tot traditioneel metselwerk, zowel de horizontale, verticale als de diagonale assen van de voegen moeten kloppen om het juiste esthetische beeld te krijgen.
 
“De gevel is zo ontworpen dat er nergens een uitzetvoeg te zien is. Een echt statement dat ons samen met de architecte tot heel wat denkwerk noopte”, aldus Veronique Houben.
Het Kunstcentrum Z33 uit Hasselt van architecte Francesca Torzo is één van de drie Belgische nominaties. (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

De Melopee Multipurpose School Building (Gent) is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects. (Foto: Maxime Delvaux)

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten