Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Drie ontwerpteams onderzoeken herbestemming kerken

In maart lanceerde het Projectbureau Herbestemming Kerken samen met het Team Vlaams Bouwmeester een oproep aan ontwerpers om zich kandidaat te stellen voor de uitvoering van haalbaarheidsonderzoeken voor de herbestemming of nevenbestemming van Vlaamse parochiekerken. Eenendertig teams meldden zich aan.

Herbestemming van een kerk.

Er werden drie ontwerpteams geselecteerd: de tv Studio Thys Vermeulen - Studio Roma; Bogdan & Van Broeck Architects en de tv Universiteit Hasselt - UR architects - Architecten Broekx-Schiepers - Saidja Heynickx. De ontwerpteams zijn ondertussen aan de slag. Steden, gemeenten en kerkbesturen konden zich kandidaat stellen om zo’n studie te laten uitvoeren. Binnenkort volgt een nieuwe oproep aan opdrachtgevers voor het indienen van projecten.

De voorbije jaren werden verschillende beleidsinitiatieven ontwikkeld voor de toekomst van de Vlaamse parochiekerken. Om dit proces te begeleiden werd begin dit jaar het Projectbureau Herbestemming Kerken gestart. Steden, gemeenten en kerkbesturen kunnen bij het projectbureau een aanvraag indienen voor een begeleid traject voor een haalbaarheidsonderzoek.

Zo’n haalbaarheidsstudie verbeeldt via ontwerpend onderzoek de mogelijkheden en verkent tevens de budgettaire implicaties van een herbestemming of nevenbestemming. Er worden verschillende scenario’s uitgewerkt, waarna een voorkeurscenario wordt verfijnd en gebudgetteerd.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten