Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Drie ontwikkelaars willen de ‘Wijk van de Toekomst’ bouwen

Drie teams komen in aanmerking voor de realisatie van Kwartier 51, de site van de voormalige legerkazerne in Sijsele. Hun aanbiedingen worden halfweg 2024 verwacht, waarna WVI en Stad Damme de definitieve ontwikkelaar zullen kiezen.

WVI 20220508255 Sijsele Kazerne

Vooraleer de projectsite langs de N9 in Sijsele militair domein werd, was daar tot 1951 tuinbouwbedrijf Flandria gevestigd. Daarna gaf ‘Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy’ daar tot 2010 onderdak aan logistieke eenheden van het Belgisch leger. Honderden streekgenoten vonden er werk. 

Wonen, werken en recreatie

Voor de sluiting van de kazerne was het 51ste Bataljon Logistiek er gekazerneerd. Het nummer leeft vandaag verder in de naam Kwartier 51. Nadat de militairen zich hadden teruggetrokken gaf het Damse stadsbestuur aan dat ze het terrein een nieuwe invulling wilde geven voor wonen, werken en recreatie. Na aanslepende onderhandelingen over de saneringskost voor het terrein werden Stad Damme en WVI eind 2022 in onverdeeldheid eigenaar van de site van 18,77 ha.  

Ondertussen werd het GRS gemeentelijk ruimtelijk structuurplan aangepast en werd werk gemaakt van een ruimtelijk uitvoeringsplan om het gebied te kunnen ontwikkelen. Het RUP werd op 24 mei 2018 definitief goedgekeurd. Omdat veel aandacht uitging naar duurzaamheid en de samenhang van wonen, werken en recreatie kreeg het project ook de naam Wijk van de Toekomst.  

Uitkijken naar de zomer van 2024

In februari van dit jaar werd een publieke oproep gelanceerd naar private partners die via een PPS de voormalige kazerne een nieuwe invulling willen te geven. Via de procedure van concurrentiegerichte dialoog werden uiteindelijk drie teams geselecteerd: TM Ciril-Brocap, Re-Vive nv en de combinatie Van Roey Vastgoed & Miix. Ze beschikken allemaal over ruime expertise op vlak van gebiedsontwikkeling, architectuur en landschapsarchitectuur. Midden 2024 wordt hun offerte verwacht en zullen de stad en WVI uiteindelijk hun voorkeuraanbieder kiezen. Na de zomer moet de samenwerking dan officieel vorm krijgen en kan de ontwikkeling van Kwartier 51 effectief starten.  

De opdracht voor de private partner

De private partner staat uiteindelijk in voor het ontwerp, de financiering en de realisatie van het project, dat zowel uit de private delen als het openbaar domein bestaat. Dit houdt onder meer in de opmaak in van een globaal inrichtings- en beeldkwaliteitsplan, op basis van het ontwikkelingsconcept dat in 2019 werd bepaald. Tijdens de ontwikkelingsfase staat de private partner ook in voor het beheer van het projectgebied.   

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten