Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Dubbel zoveel plaats in de nieuwe Droomboomschool

De plannen voor de duurzame Droomboomcampus in Laken zijn goedgekeurd. De schoolcampus zal plaats bieden aan 672 leerlingen tussen 3 en 14 jaar oud. Er komt een stek voor de Kunstacademie en sportinfrastructuur waarvan ook buurtbewoners gebruik kunnen maken. De werken starten in het voorjaar van 2024.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-05T121228.472
architecten Radar Architecten - Petillon Ceuppens architecten - Atelier Arne Deruyter

Vandaag gaan 340 jonge Brusselaars naar de kleuter- en lagere school in Basisschool De Droomboom in de Wittouckstraat in Laken. Op de nieuwe Droomboomcampus wordt plaats gecreëerd voor 332 extra leerlingen. Naast de kleuterschool en een lagere school komt er ook een tienerschool, een onderwijsvorm voor leerlingen tussen 10 en 14 jaar. 

Een open een duurzame campus

Samen met het team van de Bouwmeester organiseerde de Stad Brussel in 2020 een architectuurwedstrijd om het ontwerpteam te selecteren. Een open jury waarbij ook leerkrachten en de directie van zowel de school als van de Kunstacademie werden betrokken, hebben de kandidaturen beoordeeld. Het team van architecten Radar Architecten - Petillon Ceuppens architecten - Atelier Arne Deruyter werd finaal geselecteerd om het project te ontwerpen. 

Een aangenaam voorplein aan de Wittouckstraat, met hoge, bestaande, bomen vormt de basis van het ontwerp. Dit voorplein wordt het gezicht en de toegang tot de school en zal de link vormen tussen de school en de buitenwereld. Het moet een ontmoetingsruimte worden waar ouders hun kinderen rustig kunnen afzetten en opwachten, een ruimte waar zowel de leerlingen als mensen uit de buurt van kunnen profiteren. Op de avontuurlijke speelplaatsen wordt spel aangemoedigd en staan natuur en duurzame materialen centraal.

Volledig ontkoppeld van gas

Een deel van de school huist vandaag nog in paviljoentjes van Expo '58. Gezien de staat en de energie-efficiënte van de huidige gebouwen werd geopteerd voor nieuwbouw. Zoveel mogelijk materialen van de bestaande gebouwen zullen echter opnieuw gebruikt worden. 

De Droomboom wordt de eerste school van de Stad Brussel die volledig ontkoppeld is van gas. De verwarming gebeurt volledig via geothermische grondwarmtepompen. 2.100 m² dak wordt uitgerust met zonnepanelen en 1.043 m² dak zal worden gebruikt als groendak of daktuinen. 61% van de buitenruimte blijft onthard zodat het regenwater er kan infiltreren en overige regenwater zal gerecupereerd worden in het gebouw zelf, bijvoorbeeld voor sanitair.

De huidige raming van het project bedraagt 21,5 miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert 4 miljoen en de stad Brussel draagt 2,2 miljoen euro bij via de capaciteitsmiddelen van de Vlaamse Gemeenschap.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten