Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Duurzame complexen voor F-35’s in Florennes en Kleine-Brogel

De complexen in Florennes en Kleine-Brogel waarin de nieuwe F-35 gevechtstoestellen van de Belgische Luchtmacht onderdak krijgen, zullen volledig vrij van fossiele brandstoffen opereren.

BKBC - 2024-06-26T145110.162
Arcadis

Defensie gebruikt duurzame energie voor alle relevante functies in de kantoor- en leefruimten. Dit gaat onder meer over klimaatregeling (verwarming en koeling), verlichting, warm water, ventilatie, stroomvoorziening en keukeninfrastructuur. Ook de hangars waar de gevechtstoestellen staan, worden gevoed met duurzame energie. Zelfs industriële toepassingen zoals de droogcabines die onderdeel uitmaken van de verf- en lakinstallaties voor de F-35, worden duurzaam verwarmd.

Voor de duurzame technieken heeft studiebureau Arcadis per site onderzocht welke toepassingen het meest geschikt zijn. De gebouwen in Kleine-Brogel zullen gebruikmaken van een koude-warmteopslagsysteem. Dit betekent dat overschotten aan koude en warmte worden opgeslagen in grondwaterlagen en opnieuw gebruikt wanneer nodig. In Florennes komen lucht-water warmtepompen.

De toekomstbestendige complexen zijn vrijwel identiek en zullen elk een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante meter beslaan.

Het contract voor deze Design Build & Maintain opdracht werd gegund aan het consortium Full Throttle, waarbij bouwbedrijf Jan De Nul instaat voor het design, de bouw en het onderhoud. Arcadis fungeert samen met haar Amerikaanse partner Burns & McDonnell als ontwerpbureau en technisch consultant.

BKBC - 2024-06-26T145049.317
Arcadis
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten