Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Duurzame renovatie van Vredegerecht in Merksem

De federale Regie der Gebouwen rondde in december de renovatiewerken aan het Vredegerecht in Merksem af. Door de grondige aanpak van het pand uit 1977 zijn onder meer de energieprestaties aanzienlijk verbeterd.

Ontwerp zonder titel (70)
DE REGIE DER GEBOUWEN

De werken vonden plaats van juni 2022 tot december 2023. Onder meer de gevels, het dak en de vloeren werden geïsoleerd om de vereisten van een passief gebouw maximaal te benaderen. Het buitenschrijnwerk werd vervangen door een variant uit aluminium, met thermische onderbreking en drievoudige beglazing, en aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke gevels van het gebouw werd zonwerende beglazing geplaatst. 

Er kwam een nieuwe condensatieketel en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, zonnepanelen en een groendak. Door de vernieuwing van het rioleringsnet kan het regenwater voortaan gerecupereerd worden om de toiletten door te spoelen.

Ook de inrichting binnenin het gebouw werd aangepast om de circulatie van personen te verbeteren. Voor personen met beperkte mobiliteit werden onder meer rolstoeltoegankelijke publiekstoiletten geïnstalleerd, een rolstoeltoegankelijke balie, voldoende brede deuren en lage drempels.

Tot slot werd de veiligheid verbeterd door de installatie van een toezichtsysteem met camera’s en inbraakcontrole. Ook de brandveiligheid is aangepast aan de huidige normen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten