Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Eerste fase van CityGate is een feit

Op 21 maart laatstleden werd CityGate I - Grondels in Anderlecht ingehuldigd. Dit project maakt deel uit van het grootschalige CityGate-programma van citydev.brussels, dat de Biestebroekwijk over meer dan 130.000 m² ingrijpend zal veranderen door de bouw van sociale en koopwoningen, en de ontwikkeling van voorzieningen, economische activiteiten en openbare ruimten.

citydev.brussels - CityGate I Goujons - 200323 - INT - ©  Serge Brison (6)
Serge Brison

CityGate I – Grondels is het resultaat van een samenwerking (in primeur)  tussen citydev.brussels en Solidarimmo (beiden bouwheer), en Dokters van de Wereld België. Naast 35 geconventioneerde woningen is er op de benedenverdieping  een geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum van 1.500 m². Dit werd gefinancierd met 3 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), waarvan Europa en het Brussels Gewest elk de helft voor hun rekening namen. 

Het ontwerp en de bouw gebeurde met een multidisciplinair team dat onder meer Louis De Waele Immo en architenbureau BAEB omvatte. De architecturale troef van het project is de hoefijzervorm van het gebouw. Die zorgt ervoor dat de bewoners aan de binnenkant van het huizenblok de nodige privacy hebben en geen hinder van de nabije spoorlijn ondervinden. Het betreft een passief complex dat fossiele brandstoffen volledig bant. Interessant is dat de bewoners gebruik kunnen maken van acht serres en groene ruimtes op het dak.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten