Eerste steen voor campus Cadix
In Antwerpen werd vorige week de symbolische eerste steen gelegd voor de nieuwe campus van het Stedelijk Lyceum in de Cadixwijk. Met een oppervlakte van liefst 24.000 m² is deze campus één van de grootste projecten van Scholen van Morgen.
De nieuwe campus zal 1.175 leerlingen en cursisten in creatieve en technische richtingen huisvesten. Met een investeringsbudget van meer dan 50 miljoen € en een oppervlakte van 24.000 m² is deze nieuwe scholencampus in de Antwerpse Cadixwijk één van de grootste projecten van Scholen van Morgen.
Deze publiek-private samenwerking realiseert in Vlaanderen in totaal 182 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud over een periode van dertig jaar. Ondertussen zijn al 154 nieuwe scholen opgeleverd en in gebruik genomen.
De Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower mocht vorige week de officiële eerste steen metselen, maar de afbraakwerken zijn al gestart in september 2017. Intussen zijn de vloerplaat en de kolommen voor de het nieuwe klassenblok al zichtbaar. De enorme CAD-loods wordt omgevormd tot een sporthal en een refter. In een derde fase wordt het beschermde Van Averbekegebouw gerenoveerd. De afgewerkte gebouwen worden gefaseerd in gebruik genomen, maar alles zal afgerond zijn in de zomer van 2021.
De nieuwe campus is een ontwerp van architectenbureau Korteknie Stuhlmacher uit Rotterdam en wordt gebouwd en onderhouden door de thv Strabag Belgium-Züblin. Het bouwteam bestaat voorts uit ABT België (studiebureau stabiliteit), RCR studiebureau bvba (studiebureau technieken), Probam nv (veiligheidscoördinator), Seco Belgium (controleorganisme) en Adviesbureau Dirk De Groof bvba (epb-verslaggever).
“Met deze architecturale parel geven we onze technische en creatieve opleidingen een boost. Deze campus in de Cadixwijk is een begrip en zal dat meer dan ooit worden nadat dit project is gerealiseerd. We geven onze leerlingen en leerkrachten met dit project een top-onderwijsomgeving waarin ze kunnen excelleren”, zegt Claude Marinower.
Het Stedelijk Lyceum zal niet alleen de creatieve richtingen bundelen in de Cadixwijk. Ook de technische opleidingen, die vandaag grotendeels in Stedelijk Lyceum Meir en Stedelijk Lyceum Lamorinière zitten, worden samengebracht op deze campus. Ook volwassenenonderwijs Encora, dat hier al meer dan 50 jaar fotografie aanbiedt, blijft aanwezig. Hierdoor ontstaat een echte campus, met opleidingen uit verschillende schoolniveaus, verspreid over enkele gebouwen.
“In deze nieuwe campus willen we de domeinen STEM en Kunst en Creatie letterlijk dichter bij elkaar brengen om kruisbestuiving te faciliteren. Creatievelingen kunnen de ingenieurs van morgen ondersteunen bij ontwerpaspecten (design en media). Andersom kunnen jongeren met technologische kennis de toekomstige kunstenaars ondersteunen wanneer ze praktische problemen tegenkomen bij de realisatie (of verbetering) van een project. We zijn ervan overtuigd dat één plus één in dit geval meer dan 2 is”, gelooft Vik Lauwerier, coördinerend directeur van het Stedelijk Lyceum.