Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Eerstesteenlegging autoluwe ‘Sidmarwijk’

Met de bouw van de 30 appartementen in de Sparrenstraat in Zelzate startte Woonmaatschappij Meetjesland de reconversie van de wijk Debbautshoek I, beter gekend als de Sidmarwijk. Cnockaert Architecture & Urbanism uit Kortrijk koos voor een groene, duurzame wijk.

BKBC - 2024-05-14T163550.803
Woonmaatschappij Meetjesland

In totaal worden voor het project 205 wooneenheden afgebroken om 255 nieuwe wooneenheden te bouwen. Ook bestaande private woningen werden opgenomen in het nieuwe plan.

In de nieuwe wijk zal de auto het onderspit delven. De vrijgekomen ruimte wordt teruggegeven aan de bewoners. Hiervoor werd letterlijk een veelvoud aan noord-zuid verbindingen doorgeknipt. Parkeren zal gebeuren in parkingclusters. Door de wegenis niet te verplaatsen en het nieuwe ontwerp te enten op de bestaande infrastructuur kan bovendien een eenvoudige fasering aangehouden worden.

In het midden van de wijk komt een grote groene ruimte die zuurstof moet geven aan de wijk maar ook de plaats is waar het regenwater wordt opgevangen.

In de nieuwe wijk worden diverse woningtypologieën gemixt. De meergezinswoningen staan rond het park. Aan de randen worden grondgebonden typologieën gebouwd. Hierdoor wordt het monotone straatbeeld doorbroken en ontstaat een gevarieerd spel van verschillende kroonlijsthoogtes en dakvormen. De woningen staan rond gedeelde tuinen waarrond een gemeenschap kan ontstaan.

De energiezuinige woningen worden gebouwd volgens de BEN-filosofie (Bijna Energie Neutraal) met hernieuwbare energie. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten