Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

paywall Efficiënte architecturale parel

Afgelopen zomer voegde TVH Equipment langs de E17 in Waregem een unieke parel toe aan het eerder beperkte lijstje met ronde gebouwen in ons land. De donut-vorm bleek op veel vlakken de meest efficiënte oplossing te zijn. Het eyecatcher-effect is natuurlijk ook mooi meegenomen voor de specialist in de verkoop en verhuur van industriële machines. Op bouwkundig vlak bracht de ronde vorm wel de nodige uitdagingen met zich mee.

De ronde vorm verzekert de nodige ruimte voor het stallen van het materieel. De dubbele gevel op de verdiepingen geeft het kantoor een sterke uitstraling naar de E17.

BKBC - 2024-10-04T181625.826
TVH Equipment

 De ronde vorm van de gloednieuwe thuisbasis van TVH Equipment en Mateco IT doet vermoeden dat esthetische overwegingen de drijfveer waren achter het ontwerp. Toch waren het eerdere functionele ingevingen die de ontwerpers van DEMO architecten inspireerden tot de ronde vorm. Architect Levi Derycke motiveert dat vanuit de core business van TVH Equipment. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop, verhuur en onderhoud van hoogwerkers, verreikers, heftrucks en grondverzetmachines. Voor het repareren en onderhouden van die machines vroeg TVH Equipment 40 ruime werkplaatsen. Het naast elkaar schakelen van die werkplaatsen zou tot lange loopafstanden naar het magazijn leiden. Als alternatief zijn de werkplaatsen nu rond het magazijn geschikt.

De ronde vorm biedt ook andere voordelen: de kleinere loopafstanden gelden niet alleen in de werkplaatsen, maar ook voor de bovenliggende kantoorverdiepingen. Dat maakt de werkplek efficiënter en aangenamer. Verder is de bouwschil kleiner, wat zich gunstig vertaalt in de bouwkost. Tot slot blijft met de ronde vorm een belangrijk deel van het 52.000m² grote bouwterrein gevrijwaard voor het stallen van de huurvloot en het organiseren van de logistiek.

Dankzij het ruime bouwterrein kon met een open bouwput worden gewerkt. Zo was er geen nood aan een dure beschoeiing.

BKBC - 2024-10-04T181508.887
TVH Equipment

Een gezellig nest

Het concept met een diameter van 90m resulteert in een ontzettend compact gebouw. Het plan voorziet in een ondergrondse parking met ruimte voor de wagens en fietsen van de medewerkers. In de buitenring van het gelijkvloerse niveau bevinden zich de werkplaatsen voor onderhoud en herstellingen. Een 40-tal poorten maakt vlot binnen- en buitenrijden mogelijk. Centraal op dit niveau zijn het magazijn en de kleedruimtes en sanitaire voorzieningen ondergebracht. De twee bovenliggende verdiepingen herbergen kantoren, een polyvalente refter, een grote ontspanningsruimte en een hightech opleidingslokaal. De binnenring in glas garandeert naast veel natuurlijk licht ook een optimale connectie tussen de verschillende verdiepingen. De binnenruimte van de verdiepingen is ingericht met een fraaie binnentuin, geknipt voor informele meetings en lunchpauzes.

De buitengevel van de kantoorverdiepingen is uitgerust met een slimme zonwering samengesteld uit een dubbele laag aluminiumlamellen. Ze vormen de perfecte ruitvormige zonwering met densere mazen aan de oost-, zuid- en westgevel en meer open mazen aan de noordzijde. Naast de functionele aard van de dubbele gevel, is hij ook sterk beeldbepalend. Omdat de verschijning veel weg heeft van een vogelneststructuur, werd het gebouw Het Nest gedoopt. In lijn met dit thema zijn de vergaderzalen vernoemd naar verschillende vogelsoorten, verwijzend naar de ideeën die tijdens vergaderingen uitgebroed worden.

Het gebouw met een diameter van 90m kreeg een kelderverdieping met ruimte voor de wagens en fietsers van de medewerkers.

BKBC - 2024-10-04T181534.216
TVH Equipment

Combinatie van prefab en stortbeton

De ronde bouwvorm leverde bouwkundig wel wat uitdagingen op. Al was het grote bouwterrein een meevaller voor de grondwerken. Er was immers voldoende ruimte om met open bouwput te werken, waardoor dure beschoeiingsoplossingen vermeden werden. Het Nest is wel op funderingspalen geplaatst. Dit omdat de tot 20m grote overspanningen in de werkplaatsen en de kantoren en de belasting van de machines voor grote neerwaartse krachten zorgen. De overspanningen in het gebouw zijn uitgevoerd in TT-platen. Zo kunnen de werkplaatsen en kantoren altijd flexibel ingedeeld worden. Omdat de rechthoekige vorm van deze platen niet compatibel is met de ronde gebouwvorm, zijn de openingen opgevuld met predallen. Daardoor kon maatwerk en complexe bekisting op 11m hoogte vermeden worden. Boven de werkplaatsen is de vloer dikker uitgevoerd om de overdracht van geluid en trillingen naar de kantoren te beperken. De inspectieputten in de werkplaatsen worden niet ondersteund vanuit de kelder, maar zijn verankerd aan de vloerplaat die de kelder afdekt. Omdat het gebouw een combinatie is van prefab en ter plaatse gestort beton, werd de uitvoering toevertrouwd aan twee specialisten in beide vakgebieden: Willy Naessens en Stadsbader.

De dragende structuur is een combinatie van prefab en ter plaatste gestort beton. Met Willy Naessens en Stadsbader was er voor iedere discipline een gespecialiseerde aannemer.

BKBC - 2024-10-04T181555.023
TVH Equipment

Gebogen leidingen

De compacte gebouwvorm en de keuze voor een BEO-veld voor het invullen van de warmte- en koelbehoefte maken het gebouw bijna energieneutraal. Daarnaast is er een uitgebreid zonne-energiesysteem en een ingenieus buffersysteem voor regenwater. Al die technieken in het ronde gebouw integreren was geen sinecure. Rechte leidingen waren niet langer de norm. Om te vermijden dat de rolbruggen in de werkplaatsen in conflict komen met verticale leidingen zijn ze vanuit de hoge kelder via een verticale koker naar de bovenliggende verdiepingen geleid. Omwille van de donutvorm van het kantoorgebouw was het ook niet mogelijk de leidingen in stervorm uit te werken, maar zijn alle leidingen rondom gebogen uitgewerkt. Om conflicten tijdens de uitvoering van de technieken te vermijden werden ze – net als de stabiliteitsstructuur – volledig in BIM uitgewerkt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten