Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Elsene moderniseert 100 jaar oud zwembad

Het honderdjarige zwembad van de gemeente Elsene is toe aan modernisering om het comfort van de zwemmers te verhogen en de toegankelijkheid te verbeteren. De elementen met erfgoedwaarde worden gerestaureerd.

Elsene moderniseert honderd jaar oud zwembad (2)
Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, zette zopas de werkzaamheden in gang, samen met aannemer In Advance-Valens en studiebureau AAC Architecture. Het aanwezige zwembadwater kreeg een tweede bestemming: het merendeel werd aan de dienst Openbare Netheid geschonken voor de reiniging van de straten.
 
“Deze werken werden al lang verwacht. Het is een complex dossier waarin veel energie gekropen is. Wie het zwembad goed kent, weet dat de sportinfrastructuur te verouderd was om de hygiëne en veiligheid van de zwemmer nog te kunnen garanderen. Deze essentiële werkzaamheden maken het mogelijk om het oudste zwembad in de regio te renoveren”, zeggen Bea Diallo, schepen van Sport en Romain De Reusme, schepen van Publieke Werken van Elsene.

De  centrale hal, met inbegrip van de badkuip zelf, en de voorgevel zijn beschermd erfgoed en zullen worden gerestaureerd. Ook de tegels worden zo veel mogelijk gerecupereerd.

Aan de zijkant van het gebouw komt een uitbreiding voor een nieuwe toegang voor personen met beperkte mobiliteit en groepen. Ze krijgen hier ook hun eigen kleedkamers en een lift zal de toegankelijkheid verder verbeteren.

Individuele bezoekers zullen hun schoenen kwijt kunnen in nieuwe lockers en betreden het zwembad via een ontsmettend voetbad. Omkleden doen ze zoals oudsher in de kleedhokjes rond het bad. In de lokalen naast het zwembad komen nieuwe toiletten, stockageruimtes en een sportzaaltje voor inleidende duiklessen, EHBO-cursussen, opleiding voor redders, en gymnastiek voor senioren.

“Dankzij deze ingreep kan een belangrijk stuk Brussels erfgoed gevrijwaard worden. Bovendien wordt het gebouw toegankelijker voor personen met een beperkte mobiliteit”, stelt eerste minister Sophie Wilmès, tevens bevoegd voor Beliris.
Het ventilatiesysteem, de filterbaden en andere technieken worden eveneens vervangen. Voor het personeel worden nieuwe kantoren en een vergaderzaal ingericht. Het bijgebouw, de voormalige conciërgewoning, wordt afgebroken om ruimte te maken voor een fietsenstalling.

In de nabije toekomst staan de volgende werkzaamheden op de planning:
• Sonderingen: een aantal testen kon nog niet worden uitgevoerd zolang het zwembad in gebruik was en gevuld.
• Niet-structurele afbraakwerken, zoals de tegels. Deze moeten erg voorzichtig verwijderd worden, want de tegels in goede staat zullen worden hergebruikt.
• Opmeting van de kuip en andere te reconstrueren elementen.
• Het uitvoeringsdossier opmaken voor de versteviging van de kuip en de aansluiting op de omliggende elementen.
• Afbraakwerken
• Voorbereiden van de ruwbouw- en funderingswerken
• Een uitbreiding bouwen en de nodige structurele funderings- en herstelwerken.
• Speciale technieken plaatsen zoals een warmtekrachtkoppeling voor de elektriciteit en de verwarming.
• Afwerking: schilderen, tegels plaatsen, schrijnwerk, enz.
Het project kost in totaal 8.532.000 €, waarvan 68% wordt gefinancierd door Beliris en 32% wordt gesubsidieerd door de gemeente Elsene en een subsidie van het Brusselse Gewest. De werkzaamheden zullen duren tot de zomer van 2022.
(c) AAC Architecture/ (c) Beliris
(c) AAC Architecture / (c) Beliris
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten