EnergyVille II wordt labo voor zonnecel- en batterijonderzoek
Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters bracht vorige week in Genk een bezoek aan de bouwwerf van EnergyVille II in Genk, waar hij werd ontvangen door ceo Ronnie Belmans.
Eveneens aanwezig waren Ludo Deferm, vicepresident bij imec, Ludo Kelchtermans, algemeen directeur bij Nuhma, en burgemeester Wim Dries van de stad Genk. EnergyVille II zal volledig worden gewijd aan technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunnefilmzonnecellen, intelligente pv-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopslag. Een honderdtal onderzoekers, voornamelijk van imec en de UHasselt, zullen volgend jaar hun intrek nemen in het gebouw.
Nadat de eerste onderzoekers in juni vorig jaar het EnergyVille I-gebouw betrokken, werd in september gestart met de bouw van het tweede onderzoekscentrum. “Dit tweede gebouw vormt een mooie aanvulling op de laboratoria die we op dit moment ter beschikking hebben. Met de realisatie van dit gebouw zullen we over voldoende infrastructuur beschikken om aan toponderzoek te doen en kennis te leveren aan binnen- en buitenland”, aldus Ronnie Belmans, ceo van EnergyVille.
Het nieuwe gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 5.000 m² en zal plaats bieden aan state-of-the-art onderzoeks-labo’s, imec’s pre-pilootlijn voor dunnefilmzonnecelproductie en kantoorruimte voor ongeveer honderd onderzoekers. In de context van de energietransitie en de te behalen klimaatdoelstellingen is het essentieel om de productie van zonne-energie nog efficiënter en goedkoper te maken. In Energyville II zal daarom onderzoek gedaan worden naar het efficiënter maken van pv-systemen.
Door de materialen en de architectuur van zonnecellen en zonnepanelen te optimaliseren wordt gewerkt aan dunnere en goedkopere zonnecellen die meer energie genereren dan de huidige generatie zonnecellen. Hierbij wordt de esthetische component niet uit het oog verloren: ook BIPV (Building Integrated Photovoltaics), waarbij zonnecellen geïntegreerd worden in de gevel of het dak, behoort tot de onderzoeksonderwerpen, net zoals het inbouwen van intelligentie in pv-systemen. Ook hiervoor biedt het nieuwe gebouw uitgebreide mogelijkheden. Ten slotte zullen de onderzoekers zich ook richten op nieuwe opslagsystemen, bijvoorbeeld voor elektrische wagens of thuisbatterijen.
Verhuis
In 2018 zal het pv-onderzoek van imec en de UHasselt naar Genk verhuizen. “Door de topexpertise binnen imec samen te brengen met de aanwezige kennis rond hernieuwbare energie bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de KU Leuven en de UHasselt willen we samen met onze industriële partners doorbraken realiseren die tot echte innovatie kunnen leiden,” zegt Ludo Deferm.
“Behalve samenwerkingen met toestel- en materiaalbedrijven en met energieleveranciers zoeken we ook partnerships met service providers, die kansen zien in de groeiende hernieuwbare energiemarkt. Door samen te werken met het hele ecosysteem kunnen we de toppositie van Vlaanderen in dit domein voort uitbouwen”, vervolgt de vicepresident van imec.
Het tweede EnergyVille-gebouw zal overigens net zo duurzaam zijn als het eerste en voorzien worden van een uitgebreide installatie zonnepanelen op het dak, waterrecuperatie en domotica en moderne gebouwbeheertechnieken. Via een geavanceerd warmtenet zal het gekoppeld zijn met de omgeving.