Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Enfield klaar voor heropleving

Enfield, een borough in het noorden van Londen, staat aan de vooravond van een totale metamorfose. Architectenbureau Karakusevic Carson Architects ontwikkelde in opdracht van het lokale bestuur het Meridian Water masterplan, met een investering van ruwweg 4 miljard pond één van de grootse herbestemmingsprojecten in het Verenigd Koninkrijk.

meridian 1

Enfield is een borough met ongeveer 330.000 inwoners in het noorden van Londen. Het is één van de armste delen van de stad en de 82 ha grote site die het Meridian Water masterplan omvat, is vandaag één van de meest achtergestelde gebieden van Londen.

10.000 woningen

Het masterplan, dat wellicht 20 tot 30 nodig zal hebben om volledig uitgevoerd te worden, omvat onder meer de bouw van 10.000 woningen. De eerste fase is in uitvoering en bestaat uit de bouw van 725 woningen en een Crossrail 2-station, een nieuwe spoorlijn dwars door Londen. Om een goede sociale mix te bekomen, zullen er woningen van alle typologieën gebouwd worden, zowel voor verkoop als verhuur.

 

De site bestaat vandaag uit veelal industriële gebouwen, maar die zijn onderbezet en stellen minder dan 2.000 mensen tewerk. Bedoeling is dat het masterplan zal zorgen voor 6.700 jobs. Bestaande bedrijven worden niet weggejaagd, maar krijgen een nieuwe plek op de site of in een aanpalende buurt.

 

Meridian Water

 

Door fors te investeren in (spoor)wegen en waterwegen wil het gemeentebestuur Enfield beter ontsluiten en dus aantrekkelijker maken. Zo wordt het Angel Road-station, dat vandaag te weinig gebruikt wordt en moeilijk te betreden is, verplaatst en vervangen door het nieuwe Meridian Water-station, dat deel zal uitmaken van Crossrail 2, dat een betere en meer frequente aansluiting naar het centrum van Londen moet garanderen.

The Causeway

Centraal op de site komt van oost naar west ‘the Causeway’, een chique straat als een soort ruggengraat die drager is van alles dat te maken heeft met winkelen, ontspanning, werkplekken en cultuur. Alle soorten van verplaatsing en transport zijn hier welkom, maar fietsers, voetgangers en bussen krijgen voorrang.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten