Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Erfgoedprijs voor Muziekcentrum De Bijloke in Gent

De Erfgoedprijs 2022 van de Provincie Oost-Vlaanderen gaat naar Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Andere kandidaten waren de Paterskerk in Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem. De provincie ging specifiek op zoek naar mooie voorbeelden van herbestemming. Muziekcentrum De Bijloke is gevestigd in de impressionante dertiende-eeuwse gotische ziekenzaal van het voormalig abdijziekenhuis en werd omgevormd tot concertzaal. 

Erfgoedprijs voor Muziekcentrum De Bijloke in Gent
Karin Borghouts
De zaal heeft een magistraal eikenhouten plafond en het ontwerp maakt gebruik van de specifieke kwaliteiten van die bestaande ruimte. Bovendien wordt het geheel versterkt met karakteristieke elementen van hedendaagse concertzalen zoals zijgalerijen en koorbanken. Er werd als het ware een nieuw meubelstuk, of beter, een akoestisch instrument, in de historische ruimte geschoven. De zaal werd structureel verlaagd. Daardoor neemt het akoestisch volume toe en zijn zowel het podium als het publieksgedeelte volledig toegankelijk. Het creëert een intieme sfeer; het publiek wordt als het ware omarmd door muziek en geschiedenis. Dit is een correctie van de vroegere ruimtelijke en technische tekortkomingen. De Bijloke profileert zich ook met zijn erfgoed en pakt ermee uit de oudste concertzaal ter wereld te zijn.
 
De prijs van 10.000 euro wordt verdeeld tussen de bouwheer (stad Gent) en de ontwerper DRDH Architects. De jury van de provinciale Erfgoedprijs 2022 bestond uit Barbara Van der Wee, Hera Van Sande, Marc Dubois, Dimitri Minten en Koen Van Synghel. Met de jaarlijkse Erfgoedprijs wil de provincie bouwheren en architecten aanmoedigen om het reeds aanwezige erfgoed op een deskundige manier blijvend een plek te geven in onze omgeving en samenleving. In 2023 is ‘erfgoedgemeenschap’ het thema van de Erfgoedprijs van de Provincie. De deadline voor het indienen van kandidaturen is 30 juni. Meer info: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten